İkinci konut sahibi yabancıların destinasyon yaşam kalitesi kriterleri ve analizi : Alanya uygulaması
Second home owners' destination life quality criteria and analysis : The case of Alanya
  1. Tez No: 345789
  2. Yazar: PAŞA MUSTAFA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alanya, Turizm, Yerleşik Yabancı, Yaşam Kalitesi, Destinasyon Kalitesi, Alanya, Tourism, Second Home Owners, Quality of Life, Destination Qulity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Türkiye?de yerleşik yabancıların en çok yaşadığı destinasyon olan Alanya?nın destinasyon yaşam kalitesi bölgede yaşayan yabancıların bakış açısıyla ortaya konmak istenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Oluşturulan anket formu öncelikle pilot uygulamaya tabi tutulmuş, alınan sonuçlara göre bazı sorulan çıkarılarak asıl uygulama Şubat-Haziran 2013 arasında yapılmış ve 386 geçerli ankete ulaşılmıştır. Anket formunda katılımcılara sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel olmak üzere üç ana başlık altında altyapı, trafik, sosyal olanaklar, sağlık hizmetleri, şehir atmosferi, emniyet ve güvenlik, beşeri ilişkiler, iklim, doğal güzellikler ve hayat pahalılığı gibi toplam otuz yedi önerme hakkındaki değerlendirmeleri sorulmuştur. Bunun yanı sıra, Alanya?da yaşayan yerleşik yabancıların burada yaşamaktan duyduğu tatmin ve mutluluk düzeyi ile Alanya destinasyonunu başkalarına tavsiye etme eğilimleri de ölçülmek istenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, Alanya bölgesinde yaşayan yerleşik yabancıların yüksek bir ortalamayla bu bölgede yaşamaktan tatmin oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bölgeyi başkalarına tavsiye etme eğilimlerinin de yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmada Alanya?da yaşayan yabancıların bu bölgede en çok beğendikleri ve memnun oldukları özelliklerin iklim ve doğal güzelliklerin olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra bürokrasi, adil fiyat ve trafik sistemi konusunda Alanya destinasyonuyla ilgili olumsuz düşüncelerin olduğu da elde edilen bulgular arasındadır. Destinasyonun geleceği açısından, sahip olunan doğal ve kültürel değerlerin korunması, kentte yaşayan yerleşik yabancıların görüş ve önerilerinin dikkate alınması destinasyon kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır. Alanya destinasyonunun güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılması, karar alıcılar tarafından destinasyonla ilgili yapılacak olan planlamalarda ve destinasyonun yaşam kalitesinin arttırılması için atılacak adımlarda dikkate alınması gereken noktalar olacaktır. Böylece Alanya destinasyonunun sahip olduğu değerler korunarak eksikliklerinin giderilmesi bu destinasyonda yaşayanların yaşam kalitelerinin artmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out Alanya?s, which hosts the biggest number of expats in Turkey, destination quality from the eye of second home owners who live in this region. A questionnaire was designed in order to collect data. Firstly the questionnaire was pilot practiced then according to results some statements were deleted. Main practice was carried out between the dates of February-June 2013 and 386 valid questionnaire was collected. In the questionnaire under three main groups which are socio-cultural, economic and environmental, 37 statements such as infrastucture, traffic system, social activities, healthcare, city atmosphere, safety and security, human relations, climate, natural beauties and cost of living were asked to participants. Beside that, second home owners? level of being happy in Alanya and level of recommendation of living in or visiting Alanya to others were also tried to find out. According to results, it was seen that second home owners are quite happy to live in Alanya. Furthermore the level of recommendation of Alanya to others were also high. Climate and natural beauties have the highest rank that second home owners love the most in Alanya. In addition, bureaucracy, fair price for locals and expats and traffic system have the lowest rank. For the future, to protect the natural and the cultural values and to pay attention to second home owners? opinions and suggestions would help to increase the quality of Alanya destination. To find out Alanya?s strengths and weaknesses will help decision makers to plan and to increase the quality of destination?s life. By protecting the sources of Alanya and resolve the needed things will help to rise people?s quality of life up who live in Alanya destination.