Konaklama işletmelerinde çalışanların iş tatmini,motivasyonları ve demografik faktörler arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Bir oteller grubu bünyesindeki beş yıldızlı zincir otel işletmelerine yönelik bir uygulama
Definition relation between job satisfaction,motivation and demographic factors at accommodation establishments: An application towards a hotels group member five star chain hotels businesses
- Tez No: 345791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Motivasyon, Turizm Sektörü, İşgören, Yönetici, Job Satisfaction, Motivation, Tourism Sector, Employee, Executive
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışanların verimliliğinin artması ve bu durumun örgüt etkinliğine yansıması, oldukça önemlidir. Örgütsel başarı, çalışanların iş görme yetenekleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada, turizm sektöründe, iş tatmini ile motivasyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Rixos Grup Otel çalışanları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Anketler 190 kişiye uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anketler güvenilir ölçeklerden ve demografik sorulardan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 16 paket programı ile çözümlenmiştir. Veri çözümlemesinde, frekans, yüzde, t testi ve ANOVA testi istatistiklerinden ayrıca korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada cinsiyet, eğitim durumu, turizmle ilgili eğitim alma durumu, bulunduğu işyerinde çalışma süresi ve sektörde çalışma süresi ile iş tatmini arasında anlamlı ilişki mevcuttur. Bununla birlikte motivasyon ile sadece medeni durum arasında anlamlı ilişki mevcuttur. Ayrıca iş tatmini ve motivasyon arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Increase in the efficiency and effectiveness of the organization employees reflection of this situation, it is quite important. Organizational success is directly related to employees' vision capabilities. In this study, the tourism industry, examined the relationship between job satisfaction and motivation. Rixos Hotels Group, which has an important place in the tourism sector employees comprised the research sample. Questionnaire was administered to 190. The survey technique was used to collect the data.Surveys consist of reliable scales and demographic questions. The data obtained were analyzed by SPSS 16 software. Data analysis, frequency, percentage, t-test and ANOVA test statistics, correlation analysis is also used. Research, gender, education, tourism-related level of education, the workplace where the duration of working time and work in the industry is a significant relationship between job satisfaction. However, the motivation is not only a significant relationship between marital status. We also found a relation between job satisfaction and motivation.