Turizm işletmelerinde ilişki ağı ve bilgi paylaşımının teknoloji ve yeniliğe etkisi: Antalya'daki turizm işletmelerine yönelik bir araştırma
Impact of relationship network and knowledge sharing on technology and innovation in tourism enterprises: A research on tourism enterprises of Antalya
  1. Tez No: 345798
  2. Yazar: YUNUS TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YÜZBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, Stratejik Yenilik, İlişki Ağı, Bilgi Paylaşımı, Innovation, Strategic Innovation, Relationship Network, Knowledge Sharing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Turizm İşletmelerinde İlişki Ağı ve Bilgi Paylaşımının Teknoloji ve Yeniliğe Etkisi: Antalya?daki Turizm İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma? başlıklı yüksek lisans tez çalışmasının amacı günümüzde sıkça sözü edilen sadece akademik çevrenin değil aynı zamanda iş çevreleri ile siyasetçilerin de gündeminde olan yenilikçilik, stratejik yenilik ve teknoloji konularının turizm işletmeleri arasındaki ilişki ağı ile bilgi paylaşımından nasıl etkilendiğini belirlemek ve önerilerde bulunmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümümde araştırmanın önemi, araştırmanın amacı, araştırmanın paradigması ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde strateji ve stratejinin yenilik ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Ardından ise ikinci bölümde yenilik ve stratejik yenilik kavramları ve gelişimleri ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Antalya?da hizmet veren turizm işletmelerinin personeline yöneltilen soru formundan elde edilen verilerin analizleri yapılmış. Çalışma sonucunda ise ilişki ağı ve bilgi paylaşımı ile teknoloji ve yenilik arasında olumlu bir bağlantı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca sonuçlardan Antalya?da turizm işletmelerinin aralarındaki ilişkilerin iyi olduğu ilişki ağı ve bilgi paylaşımı ile ilgili ifadelere katılımların yüksek olmasından anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of the thesis which is named ?Impact of Relationship Network and Knowledge Sharing on Technology and Innovation in Tourism Enterprises: A Research on Tourism Enterprises of Antalya?, is to determine how relationship network and knowledge sharing effect innovation, strategic innovation (a concept which is recently mentioned not only the academicians but also by labour environment and the politicians? programme) and technology. This study consists of three parts. In the introduction part there is answer of why this study is important and methodology of study. In the first part, there is information about strategy and strategic innovation. Then there are definitions of innovation and strategic innovation in the second part. In the third part, there are analysis of questionnaires which are conducted to personnel of tourism enterprises in Antalya. At the end of the study, it emerges that there is a statistical relationship between relationship network and knowledge sharing with technolgy and innovation. Also, according to statistical analysis, relationship among tourism enterprises is good in Antalya.