Algılanan örgütsel destek düzeyinin ve çalışanların kariyer tatmininin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
Perceived organizational supports and employees career satisfactions impact on intent to leave: An investigation of hospitality businesses
- Tez No: 345799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ÇEVİRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri, Algılanan Örgütsel Destek, Kariyer Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Antalya, Tourism, Accomodation Business, Perceived Organizational Support, Career Satisfaction, Intend To Leave, Antalya
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada konaklama işletmeleri kapsamında yer alan 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların örgütsel destek algıları, kariyer tatminleri ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede algılanan örgütsel destek ile kariyer tatmini, algılanan örgütsel destek ile işten ayrılma niyeti ve kariyer tatmini ile işten ayrılma niyeti ilişkileri ayrı ayrı da incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, Kundu bölgesindeki 5 yıldızlı otellerde çalışan personel oluşturmaktadır. Kundu bölgesindeki 16 otelin insan kaynakları yöneticilerinin verdiği bilgiye göre bu otellerde toplam 6914 çalışan bulunmaktadır. Toplam 6 otelde yapılan uygulama sonucunda 211 anket değerlendirmeye alınmış, verilerin analizinde Spearman korelasyon analizi, Kruskal Wallis h, Mann Whitney U ve regresyon analizleri kullanılmıştır.Yapılan araştırmada örgütsel destek ile kariyer tatmini arasında pozitif ve orta düzey korelasyon bulunmuş ve örgütsel desteğin, işten ayrılma niyeti ile arasında negatif ve orta düzeyde bir korelasyon tespit edilmiştir. Ayrıca, elde edilen bulgular doğrultusunda örgütsel desteğin ve kariyer tatmininin, işten ayrılma niyetinin bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Kariyer tatmini ve işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü bir ilişkinin var olması da elde edilen sonuçlardan biridir.Algılanan örgütsel desteğin ve çalışanların kariyer tatmininin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri turizm sektöründe ele alınmamış bir konudur. Bu nedenle, elde edilecek bulguların alan yazına katkısının olacağı beklenmektedir. Ayrıca, bu çalışma sonuçlarından faydalanılarak, turizm sektöründe örgütlerin çalışanlarına karşı yaklaşımlarına, onlara yönelik yaptıkları düzenleme ve uygulamaların sonuçlarına farklı bakış açıları getirmeleri ve böylece işletmede verimliliği arttırmalarının da mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the basic goal has been identified as the determination of the correlation between perceived organizational support, career satisfaction, and intent to leave in accommodation businesses covered 5 star hotel employees?. In this context, relationships between perceived organizational support and career satisfaction, perceived organizational support and intent to leave, and career satisfaction and intent to leave have been examined separately.Population of the study has been determined as the staff who works at 5 star hotels in Kundu area. According to the information of 16 hotels of human resources managers given, these hotels have 6914 employees in total. The implementation has been made with in total 6 hotels, 211 questionnaires have been taken into consideration, Spearman Correlation, Kruskal Wallis H, Mann Whitney U and regression analysis were used in data analysis process.In the study, positive and intermediate-level correlation has been found between career satisfaction and organizational support and organizational support has been identified with intent to leave in negative and intermediate-level correlation. In addition, obtained in accordance with the information, it is determined that organizational support and career satisfaction have a mediate role on intention to leave. Having career satisfaction and intention to leave a negative correlation is also one of the results achieved in the study.Due to the fact that perceived organizational supports and employees? career satisfactions impact on intent to leave is a topic that has not been handled in the tourism sector before, it is expected that the final findings will make an important contribution to the literature. Furthermore, it is assumed that taking the advantage of the results of this study, organizations in tourism sector may develop different aspects for their attitudes toward employees, applications? and regulations? results, thus productivity of the management will be increased.