Uluslararası eğitim gezilerinin turizm aktivitesi olarak değerlendirilmesi: Önlisans ve lisans öğrencileri üzerine bir araştırma
Evaluating international education travels as a tourism activity: A research on junior collage and bechalor's degree students
- Tez No: 345823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ HALUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Uluslararası Eğitim, Yurt Dışı Dil Okulları, Eğitim Seyahatleri, Tourism, International Education, Overseas Language Courses, Education Travels
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, yurtdışına eğitim amaçlı yapılan seyahat talebinin ortaya koyulması ve yurtdışı eğitimine katılanların eş zamanlı olarak turistik bir faaliyette bulunduklarını ortaya koymak hedeflenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen verilerin eğitim turizmine yönelik politika ve planlamalarda yönlendirici olması amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini yurtdışına eğitim amacıyla çıkmış olan lisans ve önlisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, 135 erkek 71 kadın olmak üzere toplam 206 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri beşli likert ölçeği şeklinde düzenlenmiş olan 30 soruluk demografik ölçüm için 12 soruluk anket yardımıyla elde edilmiştir.Toplanan veriler ulaşım, turistik çekicilik, rekreasyon, eğitim kalitesi ve sosyo ekonomik yaşam olmak üzere beş bölüme ayrılarak değerlendirilmiştir. Analizlere bu beş bölümün güvenilirliğinin test edilmesiyle başlanmıştır. Güvenilirliğin bir ölçüsü olarak Cronbach?s Alpha istatistiği kullanılmıştır. Daha sonra ise farklılık testleri ve regresyon analizi yöntemleriyle veriler derinlemesine incelenmiştir.Araştırma kapsamında anket yapılanların 187?si gibi büyük bir bölümü lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Bu nedenle araştırma sonuçlarının ön lisans öğrencilerinin üzerinde genellenemeyeceği araştırmanın sınırlılığı olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to present the demand of travelling abroad for the purpose of education and that those getting education in foreign countries are also in a tourism activity. It is aimed that the data gathered through the study will lead the plan and policy with regard to the education tourism, as well.The population of the study consists of the undergraduate and two-year degree students who have travelled abroad for the purpose of education. The sample of the study is determined by the random sampling and there are in total 206 students, including 135 men and 71 women. The data is gathered by a questionnaire in the form of 5 point likert scale which consists of 30 questions and 12 demographic questions.The obtained data is categorized according to transportation, tourist attraction, recreation, quality of education and socio-economic life and analyzed. Cronbach?s Alpha (a) is used to measure the reliability of the questionnaire. Later, the data is analyzed through variance analysis and regression analysis. In the scope of the research the questionnaire was administered to 187 undergraduate students. Therefore, it is the limitation of the study that the results cannot be generalized into two-year degree students.