Turizm gelirlerinin politik risk, gelir, eğitim, tüketici güveni ve finansal piyasalarla ilişkisinin belirlenmesi: Panel analiz uygulaması
Determination of the relationship between tourism revenues, political risk, income, education, consumer confidence, and financial markets: A panel analysis application
  1. Tez No: 995089
  2. Yazar: AKIN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ HALUK ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ekonomi, Makroekonomi, Makroekonomik değişkenler, Uluslararası turizm, Open economy, Macroeconomy, Macroeconomic variables, International tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada uluslararası turistlerin en çok ziyaret ettiği 10 ülkeye ait turizm gelirlerinin belirleyenleri 1995-2020 araştırma dönemi olmak üzere panel veri tekniği ile araştırılmıştır. Bu kapsamda öncelikle birimler arasında yatay kesit bağımlılığının olup olmadığı Breusch-Pagan (1980) tarafından geliştirilen Lagrange Multiplier (LM) testi ile analiz edilmiştir. Yatay kesit bağımlılığının tespitinin ardından analizdeki değişkenlerin durağanlık testi yatay kesitler arasındaki bağımlılığı dikkate alan Hadri ve Kurozumi (2012) tarafından geliştirilen panel durağanlık testi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir ve son aşamada model Panel En Küçük Kareler (EKK) tahmin yöntemi ile tahmin edilmiştir. El¬de edilen ampirik bulgular, turizm gelirlerinin ülkelerin ekonomik ve kurumsal yapısıyla çok boyutlu bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre kişi başı gelir düzeyindeki artış, turizm altyapısına yapılan yatırımların ve hizmet kalitesinin yükselmesine olanak tanıyarak turizm gelirlerini anlamlı biçimde artırmaktadır. Buna karşılık politik riskteki artış, ülkelerin güvenlik ve istikrar algısını zayıflatarak turistlerin destinasyon tercihlerini olumsuz etkilemekte ve turizm gelirlerinde düşüşe yol açmaktadır. Benzer şekilde, eğitim düzeyinin yükselmesi turizm sektöründe nitelikli iş gücünün artmasını ve hizmet sunumunun iyileşmesini sağlarken; tüketici güvenindeki artış, turistik harcamaları ve talebi destekleyici bir rol oynamaktadır. Finansal piyasaların etkinliğinin artması ise yatırım ortamını iyileştirerek turizm sektöründe sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmektedir. Buna karşın jeopolitik belirsizlikteki yükseliş, artan güvenlik kaygıları ve belirsizlik algısı nedeniyle turizm talebini ve dolayısıyla turizm gelirlerini azaltıcı yönde etkilemektedir. Bu çalışma, turizm gelirlerini belirleyen ekonomik, politik ve kurumsal faktörleri aynı analitik çerçeve içinde ele alması bakımından alanyazına önemli bir katkı sunmaktadır. Özellikle politik risk ve jeopolitik belirsizlik gibi genellikle ayrı ayrı incelenen risk unsurlarını; kişi başı gelir, eğitim, tüketici güveni ve finansal piyasa etkinliği gibi ekonomik ve yapısal değişkenlerle birlikte değerlendirmesi, turizm gelirlerinin belirleyicilerine ilişkin daha bütüncül bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu yönüyle çalışma, mevcut alanyazını derinleştirerek hem akademik araştırmalar hem de politika yapıcılar için yol gösterici nitelikte bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examined the determinants of touris.m revenues for the 10 countries most visited by international tourists (Austria, Germany, Spain, France, the United Kingdom, Greece, Italy, Mexico, Turkey, and the United States), using panel data techniques for the research period 1995-2020. In this context, firstly, the study analyzed whether there was cross-sectional dependence among the units using the Lagrange Multiplier (LM) test developed by Breusch-Pagan (1980). After detecting cross-sectional dependence, the stationarity test of the variables in the analysis was performed using the panel stationarity test developed by Hadri and Kurozumi (2012), which takes into account the dependence between cross-sections, and in the final stage, the model was estimated using the Panel Ordinary Leat Squares (OLS) estimation method. The empirical findings reveal that tourism revenues are multidimensionally related to the economic and institutional structure of countries. According to the analysis results, an increase in per capita income significantly increases tourism revenues by enabling investments in tourism infrastructure and improving service quality. Conversely, the increase in political risk weakens countries' perception of security and stability, negatively affecting tourists' destination preferences and leading to a decline in tourism revenues. Similarly, rising education levels increase the qualified workforce in the tourism sector and improve service delivery, while increased consumer confidence plays a supportive role in tourism spending and demand. The increased efficiency of financial markets improves the investment environment and encourages sustainable growth in the tourism sector. On the other hand, rising geopolitical uncertainty negatively affects tourism demand and, consequently, tourism revenues due to increased security concerns and uncertainty. This study makes an important contribution to the literature by addressing the economic, political, and institutional factors that determine tourism revenues within the same analytical framework. In particular, it provides a more comprehensive perspective on the determinants of tourism revenues by evaluating risk factors such as political risk and geopolitical uncertainty, which are usually examined separately, together with economic and structural variables such as per capita income, education, consumer confidence, and financial market efficiency. In this respect, the study deepens the existing literature and provides findings that serve as a guide for both academic research and policymakers.