Medikal turizm destinasyon imajı, tıbbi seyahatin algılanan değeri ve yeniden ziyaret niyeti arasındaki ilişki: Türkiye'yi ziyaret eden medikal turistler üzerinde bir uygulama
The relationship between the medical tourism destination image, the perceived value of medical travel and the intention to visit again: An application on medical tourists visiting Turkey
  1. Tez No: 808400
  2. Yazar: MUHAMMET CİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, Algılanan Değer, Yeniden Ziyaret Etme Niyeti
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
İnsanların sağlık ve zindelik aramak için evlerinden uzağa seyahati tercih ettiği medikal turizm; son yıllarda, küresel sağlık sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Medikal turizmdeki bu büyüme, her zamankinden daha rekabetçi hale gelen ve gelecek nesillere fırsatlar sunan bu sektöre artan sayıda ülkenin dahil olmasına yol açmıştır. Artan rekabet koşullarında bu ülkeler medikal turizm endüstrisine girebilmek ve küresel endüstriden daha fazla pay elde etmek için birçok alanda kapsamlı analizler ve köklü yatırımlar yapmaktadırlar. Bu nedenle, insanların ihtiyaç duydukları medikal hizmetleri anlamak ve potansiyel hastaları destinasyona çekmek için seyahat öncesinde, esnasında ve sonrasında kararlarını etkileyecek motivasyonel faktörlerin tanımlanması kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, seyahat sırasında sunulan hizmetten algıladığı değerin; gelecekte yeniden ihtiyaçları olduğunda tekrardan ziyaret etme niyetleriyle bir etkisi olabileceği düşünülmektedir. Mevcut literatür, bu faktörler arasında anlamlı bir etkinin olduğunu doğrular niteliktedir. Bu araştırma, seyahat öncesinde edinilen algılarla destinasyon imajı hakkındaki bilgileri, medikal gezileri sırasında algıladıkları değerle ne ölçüde etkili olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca destinasyonun imajıyla ilgili edindikleri bilgilerle medikal gezilerinden aldıkları değerin, gelecekte tekrardan ziyaret etme niyetleriyle ne ölçüde etkili olduğunu incelemeyi de hedeflemektedir. Araştırmanın ana kütlesini (evrenini), Türkiye'ye medikal turizm kapsamında tedavi almaya gelen uluslararası medikal turistler oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemi (nicel araştırma deseni) kullanılmış olup anket verileri, çevrimiçi anket tekniğiyle 534 anket toplanmıştır. Ayrıca betimleyici istatistikler keşfedici faktör analizi, çoklu regresyon, farklılık testleri ve yol (path) analizi teknikleri kullanılmıştır. Elde edien verilerin analizinde SPSS 26 ve AMOS 21 paket programlarından yardım alınmıştır. Araştırmanın sonuçları genel olarak Türkiye'yi ziyaret eden uluslararası medikal turistlerin Türkiye'nin medikal turizm destinasyon imajı, medikal gezilerinden algıladıkları değeri ve gelecekte Türkiye'yi yeniden ziyaret niyetleri üzerindeki bakış açılarını yansıtmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; medikal turistlerin gerçekleştirdikleri medikal gezilerinden aldıkları değerleri en iyi düzeyde temsil eden motivasyonel faktörler“Türkiye'nin kendi ve medikal hizmet sağlayıcılarının yürüttüğü sosyal medya faaliyetinden öğrendikleri bilgilerle aile / arkadaş çevrelerinden ağızdan ağıza iletişim yoluyla öğrendikleri deneyimler”olarak tespit edilmiştir. Bununla beraber medikal turistlerin gelecekteki yeniden ziyaret etme niyetlerini en iyi düzeyde medikal gezilerinden algıladıkları değer temsil etmektedir. Araştırma modelini oluşturan değişkenlere yönelik olan doğrudan etkiler (ikili modeller) doğrultusunda medikal turistlerin medikal gezilerinden algıladıkları değeri; Türkiye'nin kendine özgü yönleri, Türkiye'nin sosyal yönleri ve Türkiye'nin medikal turizmdeki destinasyon imajın anlamlı düzeyde pozitif yönde etkilediği bulunmuştur. Diğer yandan medikal turistlerin gelecekte Türkiye'yi yeniden ziyaret etme niyetlerini; Türkiye'nin medikal turizm destinasyon imajı ve Türkiye'ye gerçekleştirdikleri medikal geziden algıladıkları değeri anlamlı düzeyde pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Genel olarak bu araştırma medikal turistlerin medikal gezilerinden edindikleri algılarına ve deneyimlerine ilişkin bilgilerinin gelecekte yeniden ziyaret etme niyetine olan etkilerini dikkate alan medikal turizm alanındaki tek çalışma niteliğindedir. Aynı zamanda elde edilen veriler Türkiye'nin diğer destinasyonlar arasından öne çıkmasını sağlamak için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Medical tourism where people prefer to travel away from their homes in search of health and wellness, has become an indispensable part of the global health sector in recent years. This growth in medical tourism has led to the involvement of an increasing number of countries in this sector, which has become more competitive than ever and offers opportunities for future generations. In the conditions of increasing competition, these countries are making comprehensive analyzes and deep – rooted investments in many areas in order to enter the medical tourism industry and gain a greater share from the global industry. Therefore, it is critical to identify the motivational factors that will influence people's decisions before, during and after travel to understand the medical services they need and attract potential patients to their destination. Nevertheless, the perceived value from the service offered during the medikal trip, it is thought that may be related to their intention to visit again when they need it again in the future. This research aims to examine to what extent the perceptions acquired before the trip and the information about the destination image are related to the perceived value during their medical trips. It also aims to examine the extent to which the knowledge they have gained about the image of the destination and the value they receive from their medical trips are related to their intention to revisit in the future. The main body (population) of the research consists of international medical tourists who come to Turkey to receive treatment within the scope of medical tourism. Quantitative research method (quantitative research design) was used in the research and 534 questionnaires were collected using the online questionnaire technique. In addition, descriptive statistics, exploratory factor analysis multiple regression, difference tests and path analysis techniques were used. In the analysis of the obtained data, SPSS 26 and AMOS 21 package programs were assisted. The results of the research generally reflect the perspectives of international medical tourists visiting Turkey on the image of Turkey as a medical tourism destination, the value they perceive from their medical trips, and their intention to revisit Turkey in the future. According to the results obtained from the research; The motivational factors that best represent the values that medical tourists get from their medical trips have been determined as“the experiences they have learned through word of mouth communication from their family / friends circles with the information they have learned from the social media activities carried out by Turkey's own and medical service providers”. However, medical tourists' future revisit intentions are best represented by the value they perceive from their medical trips. The value perceived by medical tourists from their medical trips in line with the direct relationships (dual models) for the variables that make up the research model; It has been found that Turkey's unique aspects, Turkey's social aspects and Turkey's destination image in medical tourism have a significant positive effect. On the other hand, the intention of medical tourists to visit Turkey again in the future; It has been determined that Turkey's medical tourism destination image and the value they perceive from their medical trip to Turkey have a significant positive effect. In general, this research is the only study in the field of medical tourism that takes into account the effects of medical tourists' knowledge of their perceptions and experiences from their medical trips on their intention to revisit in the future. At the same time, the data obtained form the basis for making Turkey stand out among other destinations. Keywords; Destination Image, Perceived Value, Revisit Intention