Memduh Şevket Esendal'ın Hikâyeler - Birinci Kitap ve Hikâyeler - İkinci Kitap adlı eserlerindeki hikâyelerinin 2006 Türkçe dersi öğretim programında yer alan temalar ve metin seçim kriterleri açısından incelenmesi
Examination of the stories in term themes and criterias of textselections of 2006 Turkish lesson teaching program Thestories- First Book and Thestories-Second Book at Memduh Şevket Esendalsstories
  1. Tez No: 345851
  2. Yazar: FATİH ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, Memduh Şevket Esendal'ın Hikâyeciliği, 2006 TDOP, Okuma Metinlerinde Bulunması Gereken Özellikler, Story, Narrations of Memduh Şevket Esendal, TheThems at TDOP, TextSelectionCriterias at TDOP
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
?Memduh Şevket Esendal'ın ?Hikâyeler-Birinci Kitap? ve ?Hikâyeler-İkinci Kitap? adlı eserlerindeki hikâyelerinin 2006 Türkçe dersi öğretim programında yer alan temalar ve metin seçim kriterleri açısından incelenmesi? adını verdiğimiz bu çalışma, 20. Yy Türk hikâyeciliğinin önde gelen temsilcilerinden biri olan Memduh Şevket Esendal'ın bahsedilen hikâyelerini programdaki 14 ana tema ve metin seçim kriterleri açısından incelemektedir.Bu çalışmada amaç, yazarın bahsedilen hikayelerinin 2006 TDOP'de ifade edilen temalardan hangileriyle ilişkili olduğunu belirleyebilmektir.Bazen kendi ismi dışında çeşitli isimlerle de (M.Ş. M.Ş.E. Mustafa Memduh, Mustafa Yalınkat, M. Oğulcuk, İstemenoğlu) hikâyeler kaleme alan yazar, araştırmalara göre ilk olarak edebiyat dünyasına 17 Aralık 1908'de yazdığı ?Veysel Çavuş? hikâyesiyle girmiştir. Bilgi Yayınevi tarafından 13 kitapta toplanan 300'e yakın hikâyesi mevcuttur. Bu çalışmada örneklem olarak yazarın sağlığında kendi hikâyelerini derlediği ?Hikâyeler- Birinci Kitap? ve ?Hikâyeler- İkinci Kitap? eserleri seçilmiştir.Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır:Çalışmanın birinci bölümünde Araştırma problemi, Amaç, Araştırmanın Önemi, Sayıltılar ve Sınırlılıklar gibi başlıklar işlenir.İkinci bölümde, Araştırma Modeli, Evren ve Örneklem, Veri Toplama, Verilerin Çözümlenmesi ve Yorumlanması ele alınır.Üçüncü bölümde de ?Bulgular ve Yorum? başlığı altında hikâyeler özetlenip 2006 TDOP'ye göre tema ve metin seçim kriterleri açısından incelemesi yapılmaktadır.Dördüncü bölümde sonuç ve öneriler yer almaktadır. Sonuçta incelenen hikâyelerle ilgili sonuçlar sunulur. Hikâyelerin programdaki temalara uygun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Metin seçim kriterlerine uygun olan metinlerin ders kitaplarındaki kaliteli metin açığını giderme konusunda fayda sağlayacağı beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
Thisstudynamed as ? Examination of thestories in termthemesandcriterias of textselections of 2006 Turkishlessonteaching program ?TheStories- First Book? and ?TheStories-Second Book? at Memduh Şevket Esendal?sStories ?, has beenexeminedthementionedstories of Memduh Şevket Esendal who is onetheleadingstoryteller of 20. century, in term of 14 themesandcriterias of textselections at the program.Thepurpose of thisstudy is toexeminethesocio-culturel life of thewrittermorethan his personel life andtodeterminethateffection of this life at thestoriestothethemesstated at the program.Accordingtheresearchs, theauthorwhowrite form time to time underdiffirentnamesotherthan his own name (M.Ş,M.Ş.E,MustafaMemduh,MustafaYalınkat,M. Oğulcuk,İstemenoğlu),cameintotheworld of literature at 17 December 1908 by ?Veysel Çavuş?. Therearealmost 300 stories at 13 bookspublishedby Bilgi Publishhouse. At thisstudy has beenselected his workswhichcompiledbyhimself ?TheStories-First Book? and ?TheStories- Second Book?. Theworkconsists of four main sections:At thefirstpart of thisworkresearch problem, aim, theimportence of thereaserch, premisesandprocessed.At theseconpart of studyresearch model, universeandsample, datacollection has beenplaced.At thethirdpart of thestudy, thestories has beensummarized in term of themesandtextselectioncriteriaaccordingto 2006 TDOPunderthe name of ? FindingsandComments? At thefourthpart of thestudyresultandcommentsarefound. Somefindingsarediscoveredaboutthestudy at theresult. It is triyingto be determinedthatwheterthestoriesappropriatetothethems of program. It has beenexceptedthatthetextswhichareappropriatetothetextselectioncriteriaswill be benefit of qualitytext in textsbooksaboutdeficitreduction.