Engellerin ötesinde: Kaynaştırma öğrencilerinin okul ve sosyal yaşamlarının etnografik analizi
Beyond the disabilities: Ethnographic analysis of social and school life of mainstreamed students
  1. Tez No: 345853
  2. Yazar: İSMAİL EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YUNUS ERYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim, Kaynaştırma Eğitimi, Etnografik Çalışma, Primary School Teacher, Special Education, Inclusive Education, Ethnographical Study
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırmanın amacı; kaynaştırma öğrencilerinin sosyal yaşam alanlardan olan, okul ve sınıf kültüründe yaşadıkları sorunların tespit edilmesi, kaynaştırma uygulamasında yapılan eksikliklerin ve etkinliklerin neler olduğunun belirlenmesidir. Bu çalışmanın desenini; nitel araştırma yöntemlerinden gözleme dayalı kültür analizi (Etnografya/Etnography) oluşturmaktadır. Bu amaçla, kendi özür gruplarının özelliklerini taşıyan 4 kaynaştırma öğrencisi, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden ayrıntılı gözlemler ile izlenmiş, saha notları tutulmuş ve elde edilen veriler kaynaştırma sınıfı öğretmenleri ile yapılan görüşmeler ile desteklenmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz işlemleri sonucu, temalar ve alt temalar bulunmuştur. Verilerin analizinden özetle şu sonuçlara ulaşılmıştır:Özel gereksinimli öğrencilerin, kaynaştırma eğitimi uygulamasında 'normal' gelişim gösteren öğrenciler ile aynı ortamda bulunmaktan keyif aldıkları, akranları ile uyum sürecini atlatan kaynaştırma öğrencilerinin ise sosyalleşme açısından aşama kaydettikleri gözlemlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin, uygun etkinlik ve uygulama seçimi, kaynaştırma öğrencilerinin daha istekli başarılı olmasını sağlamıştır. Okul, aile, öğretmen ve okul yönetimi; üzerine düşen görevleri eksiksiz yaptığında ise kaynaştırma eğitimi gözle görülen bir şekilde başarıya ulaşmaktadır.Kaynaştırma eğitiminde yaşanan en büyük problem ise; akran kabulü ve ders etkinliklerinde yapılan yanlış uygulamalardır. Araştırmada; kaynaştırma sınıfı öğretmenlerin, uygulamalar konusunda yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu sebep ile kaynaştırma sınıfı öğretmenlerinin, kaynaştırma uygulamaları konusunda bilgilendirilmesi ve başarılı sınıf içi etkinlikler gerçekleştirmeleri için de hizmet içi eğitimler almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study are identifying the problems of mainstreamed students in areas of social life which includes school and classroom culture, and determining the deficiencies and effectiveness of mainstreaming. Pattern of this study is culture analysis (Ethnography / Ethnography) which is based on the observation of qualitative research methods. With this purpose, four students in order to the properties of their disability groups are followed by detailed observations of qualitative research data collection techniques, the data obtained from field notes and supported by interviews with mainstream class teachers. The collected data were analyzed with using content analysis method. As a result of analysis procedures, themes and sub-themes were found. In summary, as result of analysis of the data, the following were founded:Students with special needs in implementation of mainstreaming education enjoyed being in the same environment with 'normal' students, the development of socialization of the students that come through the adaptation process with their peers in terms of the integration phase has been observed. The selection and application of appropriate activities of classroom teachers provided more than willing to be successful for mainstreamed students. When school, family, teachers and school administration?s duties on mainstreaming education fully made, mainstreaming education?s aim is achieved in a visible way.The primarily related problems of mainstreaming education are the peer acceptance and wrong practices of course activities. In this research; it can be seen that mainstreaming class teachers is inadequate in practice. For this reason, informing the mainstreaming class teachers about the mainstreaming and giving successful in-service training for classroom activities are necessary.