1-11 yaş çocuk resimlerinde renk, biçim ve konuların tablolandırılması
1-11 aged children in pictures color, shape and subjects classification table
  1. Tez No: 345917
  2. Yazar: MUTLU BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, konu, güneş biçimi, 1-11 yaş, çocuk, anasınıfı, I. Kademe, Shape, Color, Subject, Sun, 1-11 years, Children, Kindergarten, I.Grade
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma ile 1-11 yaş çocukların kendilerini nasıl biçim, renk ve konularla ifade ettiklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Araştırma evrenini Kütahya İli Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim Okulları ve Anaokulu oluşturmuştur. Amaçlı örnekleme yöntemi ile 1 Anaokulu ve 3 İlköğretim Okulu, I. Kademe öğrenci ve öğretmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Problemin farklı boyutlarını ortaya koymak ve sonuçların daha zengin olabilmesi için, İlköğretim okulları, normal eğitim veren Zafer İlköğretim Okulu, özel eğitim veren Gökkuşağı İlköğretim Okulu ve taşımalı eğitim veren Mehmetçik İlköğretim Okulu olarak seçilmiştir. Anaokulu olarak ise ilköğretimlerden bağımsız Hayme Ana Anaokulu seçilmiştir. Ayrıca örnekleme 1-5 yaş arası Kütahya ili Gediz ilçesinde bulunan çocuklar ile ilçedeki diğer ilköğretime bağlı anasınıflarında görev yapan anasınıfı öğretmenleri ve İstanbul'da görev yapan çocuk doktoru ve psikologlar da dahil edilmiştir. Resim eğitimi ile ilgili Anasınıfı öğretmenleri, I. Kademe sınıf öğretmenleri ve Psikolog ve Çocuk doktoru görüşleri nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır.Araştırma evrenini oluşturan 441 öğrenciden 264 serbest konulu resim çalışması çocukların kendi anlatımlarıyla toplanmıştır. Toplanan resimlerin tamamı değerlendirmeye alınmıştır. 146 kız öğrenci resmi ve 118 erkek öğrenci resminde kullanılan bütün biçimler sayılmıştır. Bu araştırmada, ?bitki? ve ?hayvan? biçimlerine kısaca yer verilirken 150 güneş biçimi öğrencilerin okul, sınıf ve cinsiyetlerine göre tablolandırılmıştır. Korku, şiddet, ölüm gibi olayları daha çok erkek öğrencilerin; çiçek, kelebek, anne gibi sevgi konularını ise kız öğrencilerin resimlerinde konu olarak anlattıkları sonucu çıkarılmıştır.Yüksek Lisans Tezi olarak sunulan bu çalışma ile 1-11 yaş çocukların çizgiler dünyasına bir yolculuk yapılarak ileriki çalışmalara kaynak olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study children of 1-11 years themselves how to shape, color and issues expressing what was to be revealed.Study population, the province of Kutahya Gediz attached to District EducationDirectorate, Primary School and Kindergarten, has created. Purposive sampling method, 1 kindergarten and 3 elementary schools, 1 Grade students and teachers, the study sample consists of. Problems of different sizes to reveal the results of the more wealthy to be, primary schools, regular education, Zafer Primary School, special education offering of Gökkuşağı Elementary School and the move should be taught Mehmetçik Elementary School Was chosen. As the kindergarten, independent of primary Hayme Ana Kindergarten was choosen. Moreover, sampling 1-5 years between the city of Kütahya Gediz town in the children with the district on the other primary is connected to the main class who served as a kindergarten teacher and in Istanbul, who served a pediatrician and psychologists were also included. Pictures related to education, Kindergarten teachers, 1. Grade classroom teachers and psychologists and child doctors' opinions, qualitative research methods were collected by semi-structured interview technique.Research universe consisted of 441 students, 264 paintings to work freely, telling the children themselves, were collected. All of the collected images were evaluated. 146 girl students picture and 118 male students in picture used all shapes were counted. In this research,“plant”and“animal”shapes are given briefly, 150 sun shape students' schools, classes and genders has been according to the table. Fear, violence, death of such incidents are more male students; flowers, butterflies, love, issues such as the mother of the girls as they tell about their pictures, have been concluded.As a Thesis presented in this study, children ages 1-11, the lines will be made on a journey into the world, is intended to be a source for further studies.