Kadına yönelık şiddet, narsizm ve saldırganlık arasındaki ilişki
Kadina yönelik şiddet, narsizm ve saldirganlik arasindaki ilişki
- Tez No: 345916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Narsizm, Saldırganlık, Aile içi şiddet, Violence against women, Narcisstic Personality, Aggression, Domestic violence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; narsistik kişilik ve kadına yönelik şiddet ile saldırganlık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, Haliç Üniversitesi öğrencileri arasından 420 örneklem üzerinden yapılmış, farklı bölümlerden (lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri) rastgele sınıflardan oluşturulmuş ve okul dışından da 80 kişi rastgele seçilerek uygulanmıştır. Yaş aralığı 18 ve 65?dir. Kullanılan ölçekler önceden Türkçe?ye çevrilmiş ve standardizasyonu yapılmıştır. Bireylerin öfke ölçeğinden aldığı puan arttıkça, Narsistik Kişilik Envanterinden aldığı puanında arttığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra bireylerin Aile İçi Şiddet Ölçeğinden aldığı puan arttıkça, Narsistik Kişilik Envanterinden aldığı puanın da arttığı anlaşılmıştır. Öte yandan bireylerin Aile İçi Şiddet Ölçeğinden aldığı puanla, Öfke Ölçeğinden aldığı puanların da doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucu olarak kadına yönelik şiddet, narsistik kişilik ve saldırganlık arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bireylerin cinsiyetleri ile öfke ölçeği puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Erkeklerin Öfke Ölçeği, Narsistik Kişilik Envanteri, Aile İçi Şiddet Ölçeği puan ortalamasının kadınların ortalamasından daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between violence against women, narcissistic personality and aggression. This study was conducted on 420 students of Haliç University in Bachelor degree, Master degree, and PhD level and 88 among people who were not student at Haliç University by classifying random sampling. Participants answered the narcissistic personality, aggression and domestic violence scales. The age range was between 18 to 65 years old. Results shown that individual who gets higher grade from the narcissistic personality scale accordingly the result of the aggression scale increases and vice versa. When the score of the violence scale increases accordingly the degree of the narcissistic personality scale increases as well and the same as the above, degree of the violence scale increases the level of the aggression increases too. There is significant relationship between violence against women, narcissistic personality and aggression. The relationship between gender and the level of the aggression were found signifcant, the scores of men from narsistik personality, aggression and family violence scales were higher than women.