Kurumsal yönetim algısı ve iş tatmini ilişkisine yönelik bir uygulama
Relationship an application perception for corporate governance and job satisfaction
  1. Tez No: 345918
  2. Yazar: GÖKÇEN PAŞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ĠĢ Tatmini, Kurumsal Yönetim Algısı, PaydaĢ Kavramı, Perceptıon of Corporate Governance, Job Satisfaction, Stakeholder
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma; kurumsal yönetim uygulanan ve kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip iki firmada beyaz ve mavi yakalı çalışanların iş tatmin düzeylerini belirlemek, iş tatmin düzeylerinin kurumlarda kurumsal yönetim algısına göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak ve çalışanların iş tatmin düzeyleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket 2010 yılı Ağustos ayı içerisinde kurumsal yönetim uygulayan, iki firmanın 140 mavi ve beyaz yakalı çalışanına uygulanmıştır.Anket sonuçları bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; kurumsal yönetim algısı yüksek çıkan firma çalışanlarının, iş tatmin düzeylerinin yüksek olmadığı ortaya konulmuştur. Diğer bir ifade ile kurumsal yönetim algısı ile iş tatmini arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca beyaz yakalı çalışanların da mavi yakalı çalışanlardan iş tatmin düzeylerinin yüksek olduğu, çalışanların demografik özelliklerinden cinsiyetleri ve çocuk sayıları dışında kalan tüm değişkenler ile iş tatminleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
RELATIONSHIP AN APPLICATION PERCEPTION FOR CORPORATE GOVERNANCE AND JOB SATISFACTIONThis research has been prepared to determine the level of job satisfaction of white collar workers and blue collar workers where corporate governance is applied and that has rating point for corporate governance, to present that the level of job satisfaction in institutions is whether differed or not according to application of corporate governance and to analyze the relationship between the level of job satisfaction of workers and demographical features.The survey prepared in line with this purpose was applied to 140 blue-collar and white-collar workers of two companies which apply corporate governance in 2010, in August.The results of survey was analyzed in computer environment, with the programme of SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for windows 15.0. In the result of research, it is asserted that the workers? level of job satisfaction is not high whose corporate governance perception are high. In other words, it was decided that statistically there is not important relationship between corporate governance and the level of job satisfaction. Besides, it was figured out that white-collar workers? level of job satisfaction is higher than blue-collar workers? level of job satisfaction, and there is statistically important relationship between all variables, except sexes and number of children, which are demographical features of workers and job satisfaction.