Are search equilibria competitive
Arama dengeleri rekabetçi midir
- Tez No: 345919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP ENVER ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Search and Bargaining Markets, Matching Markets, Competitive Equi-librium, Strategic Foundations
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, ayrışık mal ve ajanlarla tanımlı bir arama-ve-pazarlık piyasası modelinin dengesi analiz edilmektedir. Model, piyasayı etkileyen sürtünmeler olarak hem açık hem de örtülü maliyetlerin varlığına izin vermektedir. Çalışmada, sürtünmeler göz ardı edilebilir duruma gelirken bu modelin kararlı hâl (arama-ve-pazarlık) dengesi ile modelin sürtünmesiz karşılığının (rekabetçi) dengesi arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Sürtünmeler kayboldukça arama-ve-pazarlık dengelerinin rekabetçi dengelere yakınsadığı zaten bilinmektedir. Bu çalışma ise söz konusu durumun çevriğini incelemektedir. Sonuçlar, kâr fonksiyonunun katı süpermodüleritesi varsayımı altında, her bir rekabetçi denge için, sürtünmeler yok oldukça söz konusu dengeye yakınsayan bir arama-ve-pazarlık dengesi bulunabileceğini göstermektedir. Anahtar Sozcukler: Arama ve Pazarlk Piyasalar, Eslesme Piyasalar, Rekabetci Denge, Stratejik Temeller
Özet (Çeviri)
This study analyzes the equilibrium of a search-and-bargaining model with heterogenous goods and agents. The model allows for both explicit and implicit search costs as frictions defining the economy. We investigate the relationship between the steady-state search equilibrium of this economy as frictions become negligible and the (competitive) equilibrium of the frictionless counterpart of this economy. That the search-and-bargaining equilibria converge to the competitive one is well-established. Here, we present the converse of this analysis. We show that, under the assumption of strict supermodularity of the surplus function, for each competitive equilibrium, one can find a search-and-bargaining equilibrium that approximates the competitive equilibrium when frictions are small.