The profitability of an index arbitrage and dynamic relation between mispricing, volume, volatility and open interest in the ISE-30 equity and future indices
Endeks arbitrajın karlılığı ve fiyat düzensizliğinin vob-30 endeksinin hacmi, oynaklığı, açık pozisyon değişimi ile İMKB-30 endeksinin hacim, oynaklığı arasındaki dinamik ilişkileri
  1. Tez No: 345920
  2. Yazar: OKTAY BALAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN YALÇIN, YRD. DOÇ. DR. UMUT GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mispricing, Index Arbitrage, Cash and Carry Model, VAR, impulse response function
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma Vadeli Opsiyon Borsasında (VOB) işlem görmekte olan İMKB-30 endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmesinin fiyat dengesizliği sonucunda oluşan arbitraj imkanını günlük bazda incelemektedir. Buna ilave olarak, fiyat dengesizliğinin VOB İMKB-30 kontratlarının günlük hacmi, oynaklığı ve açık pozisyon değişimi, spot piyasadaki IMKB-30 endeksinin hacmi, oynaklığı ile Kredi temerrüt takası değişkenlerinin birbirleriyle olan ilişkileri de Vektör Otomatik Regresyon(VAR) kullanılarak araştırılmıştır. Yaptığım analiz sonuçlarının gösterdiği üzere, vadeli fiyatların teorik fiyatlardan çoğunlukla düşük olduğu ve farklı eşik değerlerine gore incelendiğinde piyasada çok fazla sayıda endeks fiyat dengesizliğine bağlı arbitraj imkanının bulunduğu fakat yıllar geçtikçe fiyat dengesizliğinin sayısı ve gücünün azaldığı görülmüştür. Taşıma Maliyeti modeli düşünüldüğünde, temettü veriminin fiyat dengesizliği hesaplamalarında çok da fazla bir etki yaratmadığı bunun yanında fiyat dengesizliğinin kontratların süresi vadeden uzaklaştıkça arttığı gözlemlenmiştir. Diğer taraftan, fiyat adım değişikliğinin fiyat dengesizliği üzerinde etkisi olup olmadığı, değişiklikten önceki dönem ile sonraki dönem kıyaslanarak incelenmiş ancak fiyat dengesizliği üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Son olarak, varyans dekompozisyonu ve etki-tepki fonksiyonları uygulanarak değişkenler arası dinamik ilişki çözümlenmiş ve İMKB-30 vadeli sözleşmelerinin açık pozisyon sayısı arttığında fiyat dengesizliğinin azaldığı ortaya çıkarılmıştır ve bu sonuç piyasada arbitrajörler tarafından kullanması için iyi bir göstergedir.nahtar Kelimeler: Fiyat Dengesizliği, Taşıma Maliyeti Modeli, Vektör Oto Regresyon(VAR), Etki- Tepki Fonksiyonu
Özet (Çeviri)
This study searches for the profitability of index arbitrage in ISE-30 index futures market with using daily data series and the dynamic relationship between mispricing, volume, volatility, open interest of index future contract, volume and volatility of cash index and credit default swap is examined with applying vector auto regression (VAR) framework for Turkey market. I find that ISE-30 future index is mostly underpriced and there are many chances to exploit index arbitrage considering with different transaction cost levels in the market but the magnitude and the number of mispricing series tend to decrease over the years. Regarding to the cost of carry model, dividend payment has not much effect on mispricing and the pricing error is increasing with time to maturity. Moreover, the price tick-size change effect on mispricing is also analyzed by comparing pre and post price tick change period and the impact is insignificant. Finally, the variance decomposition and impulse response function are used to identify the dynamic interaction between variables and found that an increase in open interest results in decrease in mispricing which can be used as a good proxy for the arbitrageurs.