TRT çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmlerde geleneksel sporlar ve oyunların aktarımı
Transmission of traditional sports and games in cartoons broadcast on TRT children's channel
- Tez No: 992245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR ÖZDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Çocuk Kültürü, Kültürel Aktarım, Oyun, Animation, Child Culture, Cultural Transmission, Play
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Ana Bilim Dalı
Özet
TRT Çocuk kanalı, çocuklara yönelik yayın politikası kapsamında eğlence odaklı içeriklerle beraber kültürel mirasın aktarımını da amaçlayan animasyon yapımlara yer vermektedir. Bu yapımlar, geleneksel sporlar ve oyunlar gibi kültür unsurlarını çağdaş anlatı ve görsel estetikle birleştirerek çocuk izleyiciye aktarmaktadır. Böylece geleneksel kültüre ait unsurların yaşamasına imkân tanınmakta ve toplumsal değerler temsil edilmektedir. TRT Çocuk'ta yer alan animasyon diziler, kültürel bilincin erken yaşta şekillenmesini sağlayan bir medya ortamı oluşturmaktadır. Bu çalışma, TRT Çocuk kanalında yayınlanan çizgi filmlerin geleneksel sporlar ve oyunların kültürel aktarım sürecindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın konusunu Rafadan Tayfa, Keloğlan Masalları, İbi, Niloya ve Eymen ile Çimen adlı diziler oluşturmaktadır. Çalışmada, bu yapımların bölümlerinde yer alan geleneksel oyun ve spor temalarının çocuklara hangi yollarla aktarıldığı ortaya konulmuştur. Araştırma nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Veri toplama sürecinde doküman incelemesi yapılmış; seçilen bölümler birkaç kez izlenerek geleneksel spor ve oyun temalarını içeren sahneler kodlanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yoluyla tematik başlıklar altında değerlendirilmiştir. İncelenen yapımlar, kamu yayıncılığı bünyesinde üretilmiş olmaları, uzun süreli yayın akışında yer almaları ve kültürel içerik taşıma özellikleri doğrultusunda örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Literatürde çocuklara yönelik animasyon yapımların kültürel temsillerini inceleyen çalışmalarda da benzer biçimde doküman analizi ve içerik analizinin birlikte kullanıldığı görülmektedir. Araştırma bulguları, geleneksel oyun ve spor temalarının dizilerde eğlence, öğrenme ve toplumsal değerleri tanıma işlevi gördüğünü ortaya koymaktadır. Dayanışma, paylaşım, dikkat, ritim ve stratejik düşünme gibi becerilerin oyun temaları aracılığıyla desteklendiği tespit edilmiştir. İncelenen yapımlar, kültürel belleğin korunmasına yönelik farkındalık oluşturmakta ve geçmişe ait oyun pratiklerini güncel anlatı biçimleriyle görünür kılmaktadır. Bu durum, çocuk yayıncılığında kültürel sürekliliğin sürdürülebilir bir anlatım modeliyle desteklendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
TRT Çocuk channel, within its broadcasting policy for children, includes animation productions that aim to transmit cultural heritage alongside entertainment-focused content. These productions combine cultural elements such as traditional sports and games with contemporary narrative and visual aesthetics to convey them to young viewers. In this way, elements of traditional culture are allowed to survive, and societal values are represented. The animation series on TRT Çocuk create a media environment that shapes cultural awareness at an early age. This study aims to examine the role of cartoons broadcast on TRT Çocuk channel in the cultural transmission process of traditional sports and games. The subject of the research is the series Rafadan Tayfa, Keloğlan Masalları, İbi, Niloya, and Eymen ile Çimen. The study reveals how traditional game and sports themes in the episodes of these productions are transmitted to children. The research is based on a qualitative research method. Document analysis was conducted during the data collection process; selected episodes were watched several times, and scenes containing traditional sports and game themes were coded. The obtained data were evaluated under thematic headings through content analysis. The productions examined were selected using a sampling method based on their production within public broadcasting, their long-term broadcast schedule, and their cultural content. Similarly, studies in the literature examining the cultural representations of children's animation productions also utilize a combination of document analysis and content analysis. The research findings reveal that traditional game and sports themes serve as sources of entertainment, learning, and recognition of social values in these series. Skills such as solidarity, sharing, attention, rhythm, and strategic thinking are supported through game themes. The productions examined raise awareness for the preservation of cultural memory and make past game practices visible through contemporary narrative forms. This demonstrates that cultural continuity in children's broadcasting is supported by a sustainable narrative model.