Denizli ili Serinhisar ilçesi yöresel kadın giysileri
Traditional women clothing in district Serinhisar of Denizli provience
  1. Tez No: 345962
  2. Yazar: GÜLFİZAR ÇAYLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın giysileri, dış giyim, iç giyim, dikiş, takılar ve süsler, Woman cothing, outer clothing, under clothing, sewing, accesories and ornaments
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Türk kültürünün en zengin ve en gösterişli dallarından biri olan kadın giyimi yöresel kıyafetlerin içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişten günümüze kadar kullanılan yöresel giyim elemanları endüstriyel gelişme ve modern yaşantı nedeniyle sürekli değişim içinde olup kaybolmaktadır. Kaybolmaya yüz tutan bu giyim elemanlarını tespit etmek, tanıtmak ve geleceğe taşımak gerekmektedir. Bu nedenle, Denizli ili Serinhisar ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan kadınlara yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan soru formu ve sorular sonucu ortaya çıkan yöresel giyim elemanları değerlendirilip tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma sırasında konuyla ilgili literatür taraması yapılmış, makale, kitap ve tezler temin edilmiştir. Tespit edilen yöresel kadın giyim elemanları yaşa, mevsime, ekonomik duruma ve kullanım alanlarına göre dışa giyilenler, içe giyilenler, başa giyilenler, ayağa giyilenler, takılar ve süsler olmak üzere 5 bölümde sınıflandırılmıştır. Yöresel giyim elemanlarının kullanım alanları, renk, süsleme, boyut, malzeme ve teknik özellikleri incelenerek fotoğrafla anlatılmış ve teknik çizimleri yapılmıştır.Yapılan çalışma ile etnografya alanında çalışanlara yardımcı olacak ve literatüre katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Woman clothing, one of the richest and most pretentious branches in Turkish culture, holds a noteworthy place in traditional clothes. Traditional clothing elements,used from past to present, have been under a constant change and on the verge of disappearance owing to the industrial development and modern lifestyle.It is necessary to determine, make known, and carry these endangered clothing elements to the future. On this account, the women living in Denizli Serinhisar district county town and villages have been interviewed through face-to-face interview method and in the light of these questions traditional clothing elements have been evaluated and determined. Furthermore, at the time of the study, relevant literature review has been made, articles, books and theses have been procured. The established traditional woman clothing has been classified into 5 sections in terms of age,seasons,economical status and usage area being outer clothing,underclothing,head clothing,foot clothing and ornaments and accessories.The usage area, colour, decoration, size, material and technical characteristics of the traditional clothing elements have been studied , photographed and their technical drawings have been made.This study is to help those who work in the field of etnography and make contribution to the literature