Geç neolitik döneme ait Hacılar kazılarında bulunmuş terracota figürlerin çağdaş yorumlarla biçimlendirilmesi
Forming with contemporary interpretations of late neolithic terracotta figures found in excavaiions at Hacilar
  1. Tez No: 345963
  2. Yazar: SENA EFECAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Anatolia, The Burdur- Hacılar, Late Neolithic, Pottery, Figurines
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Anadolu toprakları, çeşitli medeniyetlere ve topluluklara ev sahipliği yapmış ve Neolitik Dönemde en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Bu yerleşim yerlerinden en önemlilerinden biri Burdur Hacılar bölgesidir. İlk yerleşim yeri olması nedeniyle hem kültürel hem de insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Hacılar antik yerleşkesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonuçlarından faydalanarak, dönemin genel özellikleri, yerleşim yerleri ve seramik form ve teknik farklılıklar incelenmiştir. Bu dönemin dikkat çekici unsurlarından biri de inanç biçimi ve onun yaşam şekline yansımalarıdır. Anadolu'da Neolitik Dönemin en önemli öğelerden biri olan, döneminin kültürel ve yaşam biçimine dair bilgi edindiğimiz bereketi simgeleyen tanrıça heykelleridir.Pişmiş toprak (terracotta) objelerin varlığına Anadolu'da binlerce yıl öncesine ait buluntulardan anlamaktayız M.Ö. 8000 ile 5.500 arasına yerleştirdikleri Neolitik dönemde. Pişmiş toprak heykeller, Anadolu'da seramikli dönemin başlangıcından günümüze kadar kesintisiz olarak insan yaşam şekline paralel bir gelişme göstermiştir. Tüm bunların yanı sıra inanç dünyasındaki değişim, elde tek tek yapılan pişirilmiş toprak tanrı, tanrıça ve kutsal sayılan hayvan heykellerinin birden fazla yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu küçük heykeller aynı zamanda uygarlığı ve inanç sistemini anlamamıza da ışık tutmaktadır.Bu tez çalışmasında; Neolitik Dönem'in ikinci ve son evresi olan Geç Neolitik Çağ'ın Anadolu'da en iyi temsil edildiği merkezlerin başında gelen ?Hacılar? antik yerleşkesindeki figürinlerin ortaya çıkış nedenleri form-teknik ilişkisini araştırılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda yorumlanıp biçimlendirilerek yapılan bu araştırma ve uygulamalar yazılı bir şekilde ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler; Anadolu, Burdur-Hacılar, Neolitik Çağ, Keramik, Figürinler
Özet (Çeviri)
The land of Anatolia, has been home to various civilizations and communities and settlements in the Neolithic period has been one of the most important This is one of the most important settlements in the region of Burdur Hacılar. Because of the first settlement in the history of humanity is of great importance as well as cultural. Hacilar ancient innovations are destroyed Labour in the archaeological excavation work by taking advantage of the consequences of Labour Malar, the general features of the period, settlements, and Labour is examined differences in ceramic forms and techniques. This is a remarkable period. One of the elements of style and his way of life are reflections of faith. Anatolia in the Neolithic period, which is one of the most important components, the period of our culture and way of life, representing fertility goddess were of that information.Of baked clay (terracotta), the existence of objects dating back thousands of years findings understand BC Anatolia. Placed in the Neolithic period between 8000 and 5500 Terracotta sculptures, ceramics in Anatolia continuously since the beginning of the period showed that the human way of life, as well as development of a parallel change in the world of faith, the only one made from baked earth gods, goddesses and sacred statues of animals has made more than one to be made of. These small sculptures as well as shed light on our understanding of civilization and belief system.In this thesis, the second and final phase of the Neolithic Age, the Late Neolithic in Anatolia at the beginning of the centers are the best represented the“Hacılar”. Reasons of the form-technical relationship with figurines of the ancient settlement. Interpreted and formatted in line with the data and applications of this research set out in writing.