Isparta ili Keçiborlu ilçesi İncesu beldesi düz dokumaları
The plain weave of Isparta's Keçiborlu village
  1. Tez No: 345974
  2. Yazar: KAZİM AKDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RENGİN OYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Keçiborlu, İncesu, Düz dokuma, Yörük. Tezgah, Isparta, Keçiborlu, The plain weave of İncesu, rope, loom, Yoruk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Düz dokumalar, Türklerin Orta Asya'dan günümüze kadar evlerinde yaygılardan dekoratif süslemeye kadar birçok kullanım alanı bulmuştur. Özellikle konar-göçer aile toplumlarının vazgeçilmez eşyalarıdır. Yöredeki halk tarafından yıllarca dokunan kilimler, genç kızların çeyizlerine konulmaktadır. Bu kilimlerin çoğu genellikle sandıklarda depolanmış haldedir.İncesu Beldesinde hayvancılıkla uğraşın sonucu, dokumalarda kullanılan kıl ve yün ipi kullanılmaktadır. Düz dokumaların yapıldığı tezgâhlara yörede Hana adı verilmektedir. Yörede yapılan dokumalar, kağnılı, yedirge, gülgülü, elmalı, çıbıklı, tek kanat, namazlağ, koçboynuzlu gibi düz dokuma yaygıları bulunmaktadır. Eğri atkılı, sarma konturlu, ilikli kilim dokuma teknikleri uygulanmaktadır.Geleneksel Türk El Sanatları içerisinde önemli bir yere sahip olan düz dokuma yaygıları, günümüzde yeterli değeri görmemektedir. Bu nedenle düz dokuma yaygılarının tanıtılması amaçlanmaktadır.Bu çalışma, İncesu beldesinde ulaşılan Düz Dokuma örnekleri fotoğraflanıp konu ile ilgili kaynaklar taranmıştır. Düz dokumaların; iplik hazırlama, dokumanın yapılması, dokuma teknikleri ve yöresel isimleri ve farklılıklar belirlenmeye çalışmıştır. Malzeme, form, renk, dokuma teknikleri ve yöresel ürünleri kaynak kişilerden alınan bilgilerle literatüre eklenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Flat weave has found a usage field Turas decorations or ground cloth such as carpet or rug from Central Asia to now in Turks? houses. It is one of the indispensible goods of unsettled families. Rugs that have been weaved for years by local community are put in marrige portion. Most of these rugs are stored in the chests.As a result of livestuck in İncesu Village, hair and wool has been used in weaving. Looms which are used for plain weave are called ?Hana? in the region. The weaves of this region are (kağnılı) with carts, yedirge, gülgülü, (elmalı) with apples, (Çıbıklı) striped, single wings, prayer rug, with cleat. Curved scarf, wrapping outline and buttoned rug weaving are the techniques which have been used.The plain weave rugs that has a significant place in traditional Turkish handcrafts haven?t been valued nowadays. Fort his reason, it is aimed to introduce the plain weave rugs.While this research has been being prepared the plain weave samples in İncesu Village have been taken in photos; the resources related to these subjects are searched. Preparing threads, making woven, the techniques of weave and their names in the area and their differences have been tried to determine. It is aimed to add substances, forms, colors, the techniques of weave and area products to the literature by the information taken from resource person.