Düşük molekül ağırlıklı heparin takılı phema kriyojel ile kandan kolesterol uzaklaştırılması
Removal of cholesterol from blood with low molecular weigth heparin immobilized phema cryogel
  1. Tez No: 346079
  2. Yazar: GİZEM UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperkolesterolemi, afinite kromatografisi, LDL adsorpsiyonu, PHEMA kriyojel, Hypercholesterolemia, affinity chromatography, LDL adsorption, PHEMA cryogel
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hiperkolesterolemi kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL)-kolesterol seviyesinin yüksek olması ile karakterize edilen ve ateroskleroz için doğrudan risk oluşturan bir hastalıktır. Kolesterol düzeyini kontrol etmek veya yüksek ise düşürmek için başlıca dört yaklaşım söz konusudur. Bunların başında diyet gelir. İkinci yaklaşım ilaçla tedavidir. Üçüncü yaklaşım kandaki kolesterolün bir ekstrakorporal sistemle uzaklaştırılması şeklindedir. Hastalığın oldukça ileri aşamalarında başvurulan son çözüm ise cerrahi işlemdir (bypass, vb.). LDL uzaklaştırılmasında, biyoafinite temeline dayanan ekstrakorporal tedavi son yıllarda oldukça dikkat çekmektedir. Bu tez çalışmasında, afinite kromatografisi yöntemi ile LDL?nin kandan uzaklaştırılması amaçlanmıştır. Yeni nesil polimerik sistemlerden biri olan poli(hidroksietil metakrilat) (PHEMA) kriyojel polimer destek olarak hazırlanmış ve ligand olarak LDL?ye yüksek afinite gösteren düşük molekül ağırlıklı heparin seçilmiştir. PHEMA kriyojelin hidroksil grupları Siyanojen bromür (CNBr) ile aktive edilmiş, daha sonra farklı miktarlarda düşük molekül ağırlıklı heparin immobilize edilmiştir. PHEMA kriyojel, taramalı elektron mikroskopisi (SEM), Fourier transform kızılötesi spektrofotometresi (FTIR), şişme deneyleri ve yüzey alanı ölçümleri ile karakterize edilmiştir. PHEMA kriyojelin kan uyuşabilirliği pıhtılaşma testleri ile araştırılmıştır. Düşük molekül ağırlıklı heparin immobilize PHEMA kriyojele insan plazmasından LDL adsorpsiyonu ve rejenerasyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hypercholesterolemia is characterized by high blood low density lipoprotein (LDL)-cholesterol levels and is a risk factor for atherosclerosis disease directly. To control or to reduce the level of cholesterol if high, there are four main approaches. First of all approaches is diet. The second approach is drug treatment. The third approach is an extracorporeal system for removal of cholesterol from blood plasma. For quite advance stages of disease final solution is surgical procedure (bypass, etc.). Extracorporeal LDL removal treatment based on bioaffinity draws much attention in recent years. In this thesis, LDL was removed by heparin affinity chromatography. Poly(hydroxyethyl methacrylate) (PHEMA) cryogel which is one of the new generation polymeric systems was prepared as the polymer support and low molecular weight heparin, which has a high affinity for cholesterol was chosen as the ligand. PHEMA cryogel is characterized by scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectrophotometry (FTIR), swelling experiments, and surface area measurements. Blood compatibility of PHEMA cryogel was investigated by coagulation tests. The hydroxyl groups of PHEMA cryogel was activated using Cyanogen bromide (CNBr), then different amounts of low molecular weight heparin was immobilized. LDL adsorption from human plasma and regeneration was investigated using heparin immobilized PHEMA cryogel.