Türkiye'deki Arenaria L. (Grup A) (Caryophyllaceae) taksonlarının polen morfolojisi
Pollen morphology of Arenaria L. (Group A) (Caryophyllaceae) taxa in Turkey
  1. Tez No: 346106
  2. Yazar: NİHAN EMİNOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CAHİT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arenaria, Caryophyllaceae, Polen morfolojisi, Işık Mikroskobu (LM), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Arenaria, Caryophyllaceae, Pollen morphology, Light Microscope (LM), Scanning Electron Microscope (SEM)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, Türkiye?de yayılış gösteren Arenaria L. (Grup A) (Caryophyllaceae) cinsine ait (Arenaria antitaurica McNeill, A. uninervia McNeill, A. kotschyana subsp. kotschyana Fenzl, A. kotschyana subsp. stenophylla (Bornm.) McNeill, A. tmolea Boiss., A. balansae Boiss., A. ratundifolia subsp. ratundifolia Bieb., A. speluncarum McNeill, A. angustifolia McNeill, A. yunus-emrei Aytaç and H. Duman, A. filicaulis subsp., filicaulis Fenzl, A. filicaulis subsp. graeca Fenzl, A. deflexa subsp. deflexa Dec., A. deflexa subsp. pubescens McNeill, A. deflexa subsp. pseudofragillima McNeill, A. deflexa subsp. microsepala McNeill) 16 taksonun palinolojik özellikleri incelenmiştir. Polen preparatları, asetoliz metoduyla hazırlanmış, polenlerin morfolojik özellikleri ışık ve SEM ile saptanmış, daha sonra mikrofotoğrafları çekilmiştir. Işık mikroskobu ile yapılan morfolojik incelemeler sonucunda, polen boyutlarının ve por sayılarının taksonlar arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Arenaria L. (Grup A) cinsine ait türlerin polen tipi pantoporat (periporat), polen şekli prolat sferoid, ekzin yapısı subtektat, ornemantasyonu mikroekinat-perforattır. Porlar operkulum ile kaplı, operkulumun üzeri mikroekinattır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre taksonlara ait polen tanımları yapılmış ve teşhis anahtarı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, palynological characteristics of 16 taxa (Arenaria antitaurica McNeill, A. uninervia McNeill, A. kotschyana subsp. kotschyana Fenzl, A. kotschyana subsp. stenophylla (Bornm.) McNeill, A. tmolea Boiss., A. balansae Boiss., A. ratundifolia subsp. ratundifolia Bieb., A. speluncarum McNeill, A. angustifolia McNeill, A. yunus-emrei Aytaç and H. Duman, A. filicaulis subsp., filicaulis Fenzl, A. filicaulis subsp. graeca Fenzl, A. deflexa subsp. deflexa Dec., A. deflexa subsp. pubescens McNeill, A. deflexa subsp. pseudofragillima McNeill, A. deflexa subsp. microsepala McNeill) which belong to Arenaria L. (Group A) (Caryophyllaceae) in Turkey were examined. Pollen slides were prepared according to the method of acetolysis. Morphological features of the pollen grains were determined with light microscope and SEM, and then microphotographs of pollens were taken. As a result of the morphological observation of pollens with light microscope, it has been understood that sizes of the pollens and numbers of pores show differences among the taxa. As a conclusion, the pollen type of the taxa which belongs to Arenaria L. (Group A) genus is pantoporate (periporate), pollen shape is prolate spheroid, exine structure is subtectate, the ornamentation is microechinate-perforate. The pores are covered with operculum and the surface of the operculum is microechinate. According to the results of this research, the pollen definitions are established for each taxon and an identification key is given.