Synthesis and application of thiourea and amide based chemosensors for recognition of anions
Sensör özellikli tiyoüre ve amit bileşiklerinin sentezi ve anyon tayininde kullanılması
- Tez No: 346105
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: tiyoüre, amit, anyon sensörü, hidrojen bağı, UV-Vis titrasyonu, thiourea, amide, anion sensor, hydrogen bonding, UV-Vis titrations
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Anyonların biyolojik ve kimyasal proseslerdeki öneminden dolayı, son yıllarda anyon tayinine yönelik çalışmalar artmaktadır. Anyon reseptörü olarak sentezlenen bileşiklerin ortak özellikleri, çözeltideki anyonla hidrojen bağı yaparak kompleks oluşturmalarıdır. Bu komplekslerin oluşumunun reseptör yapıları üzerindeki değişimleri spektroskopik olarak incelenerek, çözeltideki anyon varlığı tespit edilebilir. Bunun yanı sıra, son yıllarda anyon etkileşimi sonucu kompleks oluşumuyla çıplak gözle görülebilir renk değişimi gösteren kolorimetrik sensörlerin geliştirilmesi, kullanım kolaylığı açısından tercih edilmektedir. Bu çalışmada sensör olarak kullanılmak üzere altı tiyoüre türevi (beşi yeni) ve iki amit türevi (biri yeni) sentezlenip FT-IR, 1H NMR, 13C NMR ve seçilen dört bileşik için COSY ve HETCOR teknikleriyle karakterize edilmiştir. Daha sonra bu bileşiklerin çeşitli anyonlarla etkileşimleri 1H NMR spektroskopisiyle, UV-Vis titrasyonlarıyla ve çıplak gözle izlenerek sensör özellikleri ve seçicilikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of the importance of anions in biological and chemical processes, studies based on anion recognition are increasingly popular. The common property of the compounds synthesized and used as anion receptors is their ability to form complexes by hydrogen bonding with the anions in solution. The presence of anions in the solution can be determined by examining the changes on the sensor molecules by spectroscopic techniques. In addition to this, the development of ?colorimetric? sensors that changes their colors upon complexation with anions is preferred because of the ease of use. In this study, six thiourea (five are new) and two amide (one is new) are synthesized and characterized by FT-IR, 1H NMR, 13C NMR and for four chosen compounds by COSY and HETCOR techniques. After that, the interactions and selectivities of those compounds with several anions were investigated by 1H NMR spectroscopy, UV-Vis titrations and by naked-eye observations.