Kuşadası-Söke-Davutlar (Batı Anadolu) bölgesi neojen ve kuvaterner yaşlı birimlerin ostrakod biyostratigrafisi, kronostratigrafisi ve eski ortam analizi
Ostracoda biostratigraphy, chronostratigraphy and paleoenvironmental analysis of the neogene and quaternary units in the Kuşadasi-Söke-Davutlar (Western Anatolia) region
  1. Tez No: 346133
  2. Yazar: ALAETTİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Miyosen, Ostrakod, Söke Formasyonu, Kuşadası Formasyonu, Fevzipaşa Formasyonu, kronostratigrafi, eski ortam analizi, Western Anatolia, Miocene, Ostracoda, Söke Formation, Kuşadası Formation, Fevzipaşa Formation, chronostratigraphy, paleoenvironmental analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Çalışma alanı, Batı Anadolu'da, Aydın iline bağlı Kuşadası, Söke ve Davutlar yerleşimleri arasında kalmaktadır. Çalışma kapsamında bölgede yüzeylenen Neojen ve Kuvaterner yaşlı Söke, Kuşadası ve Fevzipaşa Formasyonları'nın ostrakod fauna toplulukları incelenmiştir. 10 adet ölçülü stratigrafi kesitinden toplam 151 adet örneğin detaylı olarak incelenmesi ile 6 ostrakod familyasına ait 15 cins ve 31 takson elde edilmiştir. Elde edilen taksonların 22'si bilinen türler iken, 9 adet ostrakod taksonu açık isimlendirmeye tabi olarak bırakılmıştır. Ostrakod fauna topluluklarının kronostratigrafik yayılımları bu ve önceki çalışmalardaki diğer fauna ve flora topluluklarına bağlı yaş bulguları ile desteklenmiştir. Sonuç olarak Söke Formasyonu'nun geç Erken-Orta Miyosen, Kuşadası Formasyonu'nun Geç Miyosen, Fevzipaşa Formasyonu'nun orta kesiminin ise Erken Pleyistosen döneminde çökeldiği ortaya koyulmuştur. Çalışmada saptanan ostrakod cins ve türlerine göre eski ortam analizleri yapılmıştır. Bu analizler, charophyta florası, Cyprinidae familyası ve mollusk faunasıyla (gastropod ve pelecypod) ortamsal açıdan desteklenmiştir. Eski ortam analizleri sonucunda Söke Formasyonu'nun sığdan derine doğru ilerleyen bir tatlı su ortamını, Kuşadası Formasyonu'nun ise sığ ve tatlı su koşullarının egemen olduğu ve dönemsel olarak tuzluluğunun arttığı bir ortamı temsil ettiği bulunmuştur. Fevzipaşa Formasyonu'nun orta kesiminin ise kalıcı, sığ, yavaş akan ve tatlı su tuzluluğuna sahip gölsel ortam koşulları altında çökeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located within the Western Anatolia between Kuşadası, Söke and Davutlar districts in Aydın city. Within the scope of the study the ostracod faunal assemblages of Neogene and Quaternary Söke, Kuşadası and Fevzipaşa Formations outcropping in the study area are examined. 15 genera and 31 taxa of ostracods belonging to 6 families are determined by the detailed examination of 151 samples gathered from 10 measured stratigraphic sections. 22 of the determined taxa were previously described, 9 of the ostracoda taxa belong to open nomenclature. The chronostratigraphic ranges of the ostracod faunal assemblages are supported with the age findings related to the other faunal and floral assemblages determined in previous studies as well as in this study. As a result it is determined that the Söke Formation was deposited during late Early-Middle Miocene, the Kuşadası Formation during Late Miocene and the middle parts of the Fevzipaşa Formation during Early Pleistocene. Paleoenvironmental analyses were done for determined ostracod genera and species. These analyses are supported environmentally by charophyta flora, Cyprinidae family and mollusca fauna (gastropoda and pelecypoda). As a result of the paleoenvironmental analyses, it is found that the Söke Formation represents a propagating freshwater environment from shallow to deep and Kuşadası Formation represents an environment dominated with shallow freshwater conditions and periodic salinity increases. It is also determined that the middle parts of Fevzipaşa Formation was deposited under permanent, shallow, low energy and freshwater lacustrine environmental conditions.