Giritlilerin kültürel kimliğinin Uluslararası Giritliler Festivaline müzik örneğinde yansıması
The reflection of the cultural identity of Cretans in the International Cretans Festival: A musical example
- Tez No: 996772
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Girit, Festival, Kimlik, Müzik, Etnomüzikoloji, Kültürel kimlik, Müzik festivalleri, Crete, Festival, Identity, Music, Ethnomusicology, Cultural identity, Music festivals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Bilim Dalı
Özet
XIX. yüzyıl sonlarında yaşanan siyasi gelişmeler sonucu Osmanlı Devleti'nin Girit adasından çekilmesiyle Türklerin zorunlu bir göç sürecine girdiği bilinmektedir. Göçlerle Anadolu'ya gelmiş kendilerini“Giritli”olarak tanımlayan bu nüfusun adanın diğer halklarıyla dil, kültür, mutfak ve müzik gibi yaşamın pek çok alanında ortak bir geçmişe ve hala ortak bir belleğe sahip oldukları görülmektedir. Araştırmanın temel amacı, Girit'ten Anadolu'ya göç eden Giritli Türklerin kültürel kimliğinin“Uluslararası Giritliler Festivali”bağlamında müzik pratikleri üzerinden nasıl temsil edildiğini ve kültürel belleğe nasıl katkı sunduğunu incelemektir. Ayrıca, görüşmelerden elde edilen veriler çerçevesinde, Giritli kimliğinin, festivaller aracılığıyla görünürlük kazanma biçimlerinin, kültürel bellek ve etnomüzikoloji bağlamında analiz edilmesi hedeflenmektedir. Çalışma, bugüne kadar alanda yapılmış benzer çalışmalar arasında Giritli Türklere ait ezgilerin derlenmesi, notalanması ve kayıt altına alınması bakımından önem taşımaktadır. Çalışma, etnomüzikolojik yaklaşım temelinde tasarlanmış; nitel araştırma deseni çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmanın kapsamı, 2010-2023 yılları arasında gerçekleşen“Uluslararası Giritliler Festivali”nin gerçekleştiği kentler olan Söke, Kuşadası (Davutlar) ve Selçuk ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca veri toplama sürecinde, müzik kültürü ve pratikleri konusunda bilgi düzeyi yüksek festival katılımcılarıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca festival afişleri, program akışları, katılımcı müzik grupları ve performans pratiklerine ilişkin veriler dokümantasyon ve görsel retorik yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları,“Uluslararası Giritliler Festivali”nin Giritli kimliğinin kamusal alanda temsilini mümkün kılan önemli bir kültürel zemin oluşturduğunu göstermektedir. Gerçekleştirilen görüşmeler ise müzik pratiklerinin, Giritli kimliğinin hatırlanmasında, göç bağlamında yeniden anlamlandırılmasında ve kolektif belleğin canlı tutulmasında merkezi bir işlev üstlendiğini ortaya koymuştur. Çalışma, doküman incelemeleri, festivalin repertuvar seçimleri ve sahne performanslarının kültürel süreklilik ile modern sunum pratikleri arasında dinamik bir ilişki kurduğunu da göstermektedir. Bununla birlikte ilk kez notaya alınan müzikal mirasın, hâlen kuşaklar arası aktarılabilir olduğunu ortaya koyan özgün bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
It is known that the withdrawal of the Ottoman Empire from the island of Crete because of political developments at the end of the 19th century led to a forced migration of Turks. This population, who arrived in Anatolia and identified themselves as“Cretan,”share a common past and a common memory with other peoples of the island in many aspects of life, including language, culture, cuisine, and music. The main aim of this research is to examine how the cultural identity of Cretan Turks who migrated from Crete to Anatolia is represented through musical practices within the context of the“International Cretan Festival”and how it contributes to cultural memory. Furthermore, based on data obtained from interviews, the research aims to analyze the ways in which Cretan identity gains visibility through festivals, within the context of cultural memory and ethnomusicology. This study is significant among similar studies conducted in the field to date, as it involves the collection, notation, and recording of melodies belonging to the Cretan Turks. This study was designed based on an ethnomusicological approach and conducted within the framework of a qualitative research design. The scope of the study was limited to Söke, Kuşadası (Davutlar), and Selçuk, the cities where the“International Cretan Festival”took place between 2010 and 2023. Furthermore, interviews were conducted with festival participants who had a high level of knowledge about music culture and practices during the data collection process. Additionally, data regarding festival posters, program flows, participating music groups, and performance practices were analyzed using documentation and visual rhetoric methods. The research findings show that the“International Cretan Festival”creates an important cultural space that enables the representation of Cretan identity in the public sphere. Interviews conducted reveal that musical practices play a central role in remembering Cretan identity, reinterpreting it within the context of migration, and keeping collective memory alive. This study also demonstrates the relationship between modern and traditional practices through document and festival analysis. Moreover, it possesses a unique quality, revealing that the musical heritage, transcribed for the first time, remains transmissible across generations.