Preparation of solvent impregnated resins from various polymeric adsorbents and their utilization for removal of Cr(VI) ions from aqueous solutions
Çeşitli polimerik adsorbanlardan çözücü emdirilmiş reçinelerin hazırlanması ve bu reçinelerin sulu çözeltilerden Cr(VI) iyonlarının gideriminde kullanılması
- Tez No: 346143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜŞERREF ARDA, PROF. DR. NALAN KABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aliquat 336, Çözücü emdirilmiş reçine, Cr(VI), iyon değiştirme, kesikli çalışma, kolon çalışması, Aliquat 336, Cr(VI), batch study, column study, ion exchange, solvent impregnated resins
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Su yaşam döngüsü için çok önemlidir. Ancak günümüzde özellikle ağır metal içeren endüstriyel atık sular nedeniyle su kaynakları kirlenmektedir. Bu ağır metal kirlilik kaynaklarından bir tanesi Cr(VI) iyonudur. Polimerik adsorbanlara çeşitli ekstraksiyon reaktifleri emdirilerek elde edilen çözücü emdirilmiş reçineler Cr(VI) iyonlarının gideriminde kullanılan yeni ve etkili malzemelerdir. Bu çalışmada, sıvı iyon değiştirici olarak trioktilmetilamonyum klorür (Aliquat 336), polimerik adsorban olarak Diaion HP 20 ve Diaion HP 2MG reçineleri kullanılmıştır. Çözücü emdirilmiş reçineler 1 g Aliquat 336/g-reçine, 2 g Aliquat 336/g-reçine ve 3 g Aliquat 336/g-reçine emdirme oranlarında hazırlanmıştır. Elde edilen çözücü emdirilmiş reçineler model çözeltilerden Cr(VI) iyonlarının gideriminde kullanılmıştır. Bu amaçla kesikli ve kolon çalışmaları yapılmış, kesikli çalışmalarda elde edilen sonuçlar, Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modellerine uygulanmıştır. Ayrıca Cr(VI) sorpsiyonunun kinetik olarak tepkime derecesi ve hız tayin basamağının belirlenmesi için bazı matematiksel modeller kullanılmıştır. Ayrıca, Şili?de bulunan Concepcion Üniversitesinde kuaterner amonyum grubu içeren poli[(Ar-vinilbenzil) trimetil amonyum klorür] P(ClVBTA) ve poli[(3-Akrilamidopropil) trimetil amonyum klorür] P(ClAPTA) reçineleri sentezlenmiş ve bu reçinelerin Cr(VI) giderim performansları ticari Amberlite IRA-400 reçinesi ile karşılaştırılmıştır. P(ClVBTA), P(ClAPTA) ve Amberlite IRA-400 reçineleri ile Cr(VI) giderimine pH?ın etkisi incelenmiş, farklı sıcaklıklarda denge çalışmaları gerçekleştirilerek sıcaklığın Cr(VI) giderimine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izoterm modellerine uygulanmıştır. Ayrıca reçinelerin Cr(VI) sorpsiyonuna ilişkin hız mertebesi ve hız tayin basamağının belirlenmesi için bazı matematiksel modeller kullanılmıştır. Çalışmalar sonucunda, çözücü emdirilmiş reçineler ve sentezlenen iyon değiştirici reçinelerin Cr(VI) giderimine uygun olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is essential for life cycle. However, nowadays water sources are polluted because of industrial waste waters especially including heavy metals. Cr(VI) is one of the pollution sources. Solvent impregnated resins (SIRs) are efficient and innovative materials for using removal of Cr(VI). In this study, trioctylmetylammonium chloride (Aliquat 336), Diaion HP 20 and Diaion HP 2MG were used as a liquid ion exchanger and polymeric adsorbents, respectively. Solvent impregnated resins were prepared in the impregnation ratios of 1 g Aliquat 336/g-resin, 2 g Aliquat 336/g-resin ve 3 g Aliquat 336/g-resin. Obtained solvent impregnated resins were used for removal of Cr(VI) ions from model solutions. For this purpose, batch and column studies were investigated. Langmuir and Freundlich adsorption models and mathematical models were applied using data of batch studies. Also some mathematical modeling study was performed to investigate the rate order and rate determining step of Cr(VI) sorption. Poly[(Ar-vinylbenzyl) trimethyl ammonium chloride] P(ClVBTA) and poly[(3-Acrylamidopropyl) trimethyl ammonium chloride] P(ClAPTA) resins containing quaternary ammonium groups were synthesized at University of Concepcion and performance of these resins for Cr(VI) removal was compared with that of commercial Amberlite IRA-400 resin. Effect of pH on performance of Cr(VI) removal was investigated by P(ClVBTA), P(ClAPTA) and Amberlite IRA-400 resins. Equilibrium studies were performed at different temperatures and the effect of temperature on Cr(VI) sorption was investigated. Langmuir and Freundlich adsorption models were applied using data of equilibrium study. Also some mathematical modeling study was performed to investigate the rate order and rate determining step of Cr(VI) sorption. Results of studies showed that solvent impregnated resins and synthesized ion exchange resins are suitible for Cr(VI) removal.