Structural analyis of the Menderes metamorphics, Lycian nappes and Bornova melange rocks of the Izmir-Ankara zone in Akhisar (Manisa)
Akhisar (Manisa) bölgesinde Menderes metamorfikleri Likya napları ve Izmir-Ankara zonu melanj kayaların yapısal analizi
- Tez No: 346155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALİP GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzmir – Ankara Zonu, Menderes Masifi, Likya Napları, Bornova Karmaşığı, Akhisar Napı, İzmir-Ankara Zone, Menderes Massif, Lycian Nappes, Bornova Melange, Akhisar Nappe
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İzmirin kuzeydoğusunda yeralan Akhisar çevresinde alttan üste Menderes masifi, Likya napları ve İzmir-Ankara zonuna ait Bornova melanjı ana tektonik kuşakları oluşturur. Menderes masifi bu alanda masif mermerler ile temsil edilmektedir. Likya naplarına ait Akhisar napı bu çalışmada yeni tanımlanmıştır ve altta riyolit, çakıltaşı arakatkıları ve kireçtaşı mercekleri içeren kırmız-yeşil metakumtaşları ve üstte rekristalize kireçtaşlarında meydana gelmektedir. Bornova melanjı ofyolitik karmaşık ile temsil edilmektedir. Bornova melanjında bulunan mafik volkanitler alkaline ve subalkaline bazaltlardır. Bu bazaltlar okyanus tabanı bazaltları, kalk-alkalin bazaltlar ve okyanus ortası sırt bazaltlarının özelliklerine sahiptir. Menderes masifinin üst bölümünde ve Akhisar napı?nın altında bulunan mezo ve mikro ölçekli yapılar bu çalışmada ayrıntılı incelenmiştir. Bu milonitik fay zonu boyunca oluşan yapraklanma ve lineasyon ile ilişkili kinematik belirteçler Akhisar napının Menderes masifi üzerine yerleşmesi sırasında kuzeydoğuya doğru hareket ettiği göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the Akhisar region to the northeast of İzmir in west Turkey, the Menderes massif, the Lycian nappes and the Bornova melange of the İzmir-Ankara zone form the main tectonic belts in structurally ascending order. In this region the Menderes massif is represented by massive marbles. The Akhisar nappe of the the Lycian nappes tectonically overlays the Menderes massif and is newly described in this study, and is composed of red and gren metaclastics with conglomerate and rhyolite intercalations and limestone lenses in the lower part, and recrystallized limestones in the upper part. The Bornova melange of the İzmir-Ankara zone tectonically overlays both the Menderes massif and is represented by an ophiolitic complex. The mafic volcanic rocks found in the Bornova melange are alkaline and subalkaline basalts. Tectonic setting diagrams show that they mostly have affinity with the the ocean-floor basalts, the calc-alkaline basalts and mid-ocean ridge basalts. The structures in the uppermost part of the Menderes massif and the lower part of the Akhisar nappe are mainly described and studied. Along this zone the kinematic indicators associated with stretching lineation and foliation indicate a top-to-the northeast sense of shear during the emplacement of the Akhisar nappe on the Menderes massif.