Eser düzeydeki bazı metallerin zenginleştirildikten sonra alevli AAS ile tayinleri
Determination of some metals at trace levels by flame AAS after preconcentration
  1. Tez No: 346243
  2. Yazar: RECEP ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2-(5-brom-2-piridilazo)-5-(dietilamino)fenol, membran filtrasyonu, zenginleştirme, alevli atomik absorpsiyon spektrometri, sertifikalı referans madde, 2-(5-bromo-2-pyridylazo)-5-(diethylamino)phenol, membrane filtration, preconcentration, flame atomic absorption spectrometry, certified reference material
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Pb(II), Co(II) ve Ni(II)? nin 2-(5-brom-2-piridilazo)-5-(dietilamino)fenol (5-Br-PADAP) şelatlarının seluloz asetat membran filtre üzerinde adsorpsiyonunu esas alan bir membran filtrasyon yöntemi geliştirilmiştir. Analit elementlerinin tayinleri alevli atomik absorbsiyon spektometrisi ile gerçekleştirildi. Analit elementlerinin geri kazanmalarına pH, 5-Br-PADAP miktarı v.b gibi bazı parametrelerin etkileri incelendi. Bazı matriks iyonlarının etkileri de incelendi. Zenginleştirme faktorü 15 olarak bulundu. Kurşun, kobalt ve nikel için gözlenebilme sınırı sırayla 15.6 µg/l, 8.9 µg/l ve 19.5 µg/l? dır. Yöntemin geçerliliği gerçek örneklere ekleme-geri kazanma çalışmaları ve sertifikalı referans madde analizleri ile kontrol edildi. Yöntem çevresel örneklere doğal su örnekleri dahil olmak üzere başarı ile uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this work, a membrane filtration procedure based on adsorption of 2-(5-bromo-2-pyridylazo)-5-(diethylamino)phenol (5-Br-PADAP) chelates of Pb(II), Co(II) and Ni(II) on cellulose acetate membrane filter has been investigated. The determinations of analyte elements were performed by flame atomic absorption spectrometry. The effects of some parameters including pH, amounts of 5-Br-PADAP etc. on the recoveries of analyte elements were investigated. The influences of some matrix ions were also investigated. The preconcentration factor was found as 15. The detection limits for lead, cobalt and nickel were 15.6 µg/l, 8.9 µg/l and 19.5 µg/l, respectively. The validation of the procedure was checked addition-recovery test to real samples and analyzing certified reference material. The procedure was successfully applied to determination of analyte ions in environmental samples including natural water samples.