MCET metoduyla fenildiazolhidrazid türevlerinin 4D-QSAR incelenmesi
4D QSAR studying with mcet method on phenylthiazole hydrazide derivatives
  1. Tez No: 346254
  2. Yazar: SEFA AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, Farmakofor, QSAR, MCET, Tau Protein, Drug Design, Pharmacophere, QSAR, MCET, Tau Protein
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Moleküler Konformer Elektron Topolojik (MCET) metod kullanılarak çoklu sübstitüentli Fenildiazolhidrazitin 27 türevinden oluşan seri için biyolojik aktiviteyi tahmin etme ve farmakofor (Pha), aktiviteyi artırıcı grup (AG) ve azaltıcı gruptan (APS) oluşan biyoyapıyı ortaya çıkarma amaçlanmıştır. MCETin kabul edilmesi ve başarısı dört boyutlu yapı aktivite ilişkisini tarif etmek ve optimize edilen aktiviteler için yapısal düzenlemeleri tahmin etmek üzere bu seri içinde yöntemin kullanılmasına bağlanmıştır. Bu metot hem Fenildiazolhidrazitin biyolojik etkileşmesinin modelinin anlaşılması için hem de onların aktivitelerini tahmin etme için önemli avantaj sağlar. Bileşiklerin konformerlerinin çakıştırılmasıyla bütün çiftler arasındaki benzerlik indisli bir matristen, Pha (N2, S1, C3 ve C4) özel atomlu bir grup olarak verilmiş geometrik bir düzenleme içinde belirlenmiştir. Pha tam olarak üst üste çakıştırıldıktan sonra C11, C13, O3, C1 ve C12 den oluşan AG ve APS inceleme altındaki bileşikler için biyoaktivitenin nicel bir formül içinde kimyasal fonksiyonların geometrik bir düzenlemesi olarak üretilmiştir. Bu seri için birbirine bağımlı olarak korelasyon katsayısı R2 = 0.849, Q2 = 0.916 stantart hata (se) = 0.195 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that predicting the biological activity for a series of 27 derivates of multisubstituted Phenylthiazolylhydrazide using ?Molecular Conformer Electron Topological (MCET ) Method and revealing biostructure consist of the pharmacophere (Pha), the auxiliary groups (AG) and anti-pharmacophere shielding (APS) groups. The success and the acceptance of MCET are attested to in this series. To describe four-dimensional structure?activity relationships and to predict structural modifications for optimizing activities the procedure is used. This method offers a significant advance both for understanding of the model of biological interaction of the Phenylthiazolylhydrazide and for predicting their activity. From a matrix of the similarity indices between all pairs by superimposing the conformers of the compounds, Pha is defined as a group of specific atoms (N2, S1, C3 and C4) in a given geometric arrangement. After Pha is aligned, AG and APS consists of C11, C13, O3 C1 and C12 are generated as a geometric arrangement of chemical functions in a quantitative formula of bioactivity for understudy compounds. The values of standard error (se) = 0.195 and correlation coefficient Q2 = 0.916 R2 = 0.849 are respectively found for this series.