SI epidemik hastalıkların matematiksel modeli ve kararlılık analizi
Mathematical model of SI epidemic diseases and the stability analysis
  1. Tez No: 346253
  2. Yazar: FATMA PEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fark denklemler, diferansiyel denklemler, parçalı-sürekli argümanlar, yerel ve global kararlılık, epidemik modeller, Difference equations, differantial equations, piecewise constant arguments, local and global stability, epidemic models
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikli olarak diferansiyel denklem sistemi şeklinde tasarlanmış olan HIV modeli göz önüne alındı ve bu modelin kararlılık analizi incelendi. Daha sonra bu modelden elde edilen sonuçlar ile Hindistanın demografik verileri dikkate alındı ve simülasyonlarla Hindistandaki HIV vakaları ile ilgili tahmini bilgiler elde edildi. Son olarak aynı model bir hibrit sistem şeklinde yeniden tasarlandı ve bu modelin kararlılık analizi incelendi. Bu modelden elde edilen sonuçlarla aynı demografik veriler incelendi ve HIV?in zaman içerisindeki yayılımı gözden geçirildi. Bu çalışmada karşılaşılan fark denklem ve diferansiyel denklem sistemlerinin kararlılık analizini yapabilmek için Lineerleştirilmiş Kararlılık Teoremi, Schur-Cohn Kriteri, Hurwitz Kriteri kullanıldı ve uygun Lyapunov fonksiyonlardan yararlanıldı.
Özet (Çeviri)
Firstly, in this thesis a HIV model is considered that is constructed as a differential equation system and the stability analysis of this model is shown. Thereafter, theoretical results of this model and data of the demography in India are considered to see the spread of the HIV event in India using numerical simulations. At last, the mentioned model is reconsidered as a hybrid system, where for the new model the stability analysis is studied. Results of this hybrid model are considered with the same data of HIV in India to see the spread of HIV over time. In this thesis, for the stability analysis of difference and differential equations systems the linearized stability analysis, Schur-Cohn criteria, Hurwitz criteria and appropriate Lyapunov functions are exploited.