Piridinil ligantları içeren metal komplekslerin sentezi ve katalitik uygulamaları
Synthesis and catalitic application of metal complexes containing pyridyl ligands
  1. Tez No: 346255
  2. Yazar: SERKAN DAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Transfer Hidrojenasyon / Sülfonamitler / Rutenyum / N-Ligantlar, Transfer Hydrogenation / Sulfonamides / Ruthenium / N Ligands
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
N-kinolin-8-il-Aril-benzensülfonamitler (1-6), 8-aminokinolin ve çeşitli benzensülfonilklorürlerin tepkimesinden başarı ile sentezlendi. Ardından, 1-6 bileşikleri ile [RuCl2(p-simen)]2 tepkimesinden yarı-sandviç rutenyum komplekslerinin bir serisi (7-12) sentezlendi. Sentezlenen bütün bileşikler NMR, FT-IR, elementel analiz yöntemleri ile karakterize edildi. Ayrıca 8 ve 9 bileşiklerinin tek kristal X-ışınımı kırınımı çalışmaları gerçekleşleştirildi. Bütün kompleksler, 2-propanol (hidrojen verici olarak) ile KOH varlığında asetofenon türevlerinin feniletanollere transfer hidrojenasyonu (TH) tepkimesinde katalizör olarak kullanıldı ve iyi aktiviteler elde edildi. 10 ve 12 kompleksleri en ektif katalizöler olarak tesbit edildi (Çevrim frekansı değerleri (TOF): 703 sa-1 (10 kompleksi için), 734 sa-1 (12 kompleksi için).
Özet (Çeviri)
N-quinoline-8-yl-Aryl-benzenesulfonamides (1-6) were successfully synthesized by the reaction of 8-aminoquinoline and various benzenesulfonylchlorides. Then, a series of half-sandwich ruthenium complexes (7-12) were prepared from the reaction of (1-6) with [RuCl2(p-cymene)]2. The synthesized compounds were characterized by NMR, FT-IR, EA and X-ray diffraction for compounds 8 and 9. The complexes were screened for their efficiency as catalysts in the transfer hydrogenation (TH) of acetophenone derivatives to phenylethanols in the presence of KOH with 2-propanol (as hydrogen source) at 82 oC, and show good activity. Complexes 10 and 12 were the most active (turnover frequency values: 703 and 734 h-1, respectively).