2-, 3-, 4- nitrobenzoikasit moleküllerinin yapılarının titreşim spektroskopisi yöntemiyle deneysel ve teorik olarak incelenmesi
The experimental and theoretical investigation of the structure of 2-, 3- and 4- nitrobenzoicacid molecules by vibrational spectroscopy
  1. Tez No: 346261
  2. Yazar: HATİCE OKUSAL ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Nitrobenzoikasit, 3-Nitrobenzoikasit, 4-Nitrobenzoikasit, DFT, Raman, 2-Nitrobenzoic acid, 3-Nitrobenzoic acid, 4-Nitrobenzoic acid, DFT, Raman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada 2-Nitrobenzoikasit, 3-Nitrobenzoikasit, 4-Nitrobenzoikasit molekülleri, deneysel ve teorik olarak incelenerek moleküler yapıları ve frekansları analiz edilmiştir. Hesaplamalar Gaussian 09 programında HF ve DFT/ B3LYP fonksiyoneli kullanılarak yapıldı. Burada temel set olarak 6-311G(d,p) temel seti seçilerek moleküllerin kartezyen koordinatları, uygun geometrileri, bağ açıları, bağ uzunlukları, korelasyon grafikleri, titreşim frekansları hesaplanmıştır. Çalışmamızın teorik kısmında, kullanılan metotlar ve deneysel kısmında ise kullanılan materyaller incelenmiştir. Titreşim frekansları değerlerinin deneysel verilerle karşılaştırılmaları yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonucunda moleküllerin fiziksel ve kimyasal yapıları, moleküller arasındaki etkileşmeleri tayin edilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmada deneysel ve teorik veriler arasında uyum olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the geometric parameters and the vibrational frequencies of 2-Nitrobenzoic acid, 3-Nitrobenzoic acid, 4-Nitrobenzoic acid molecules are calculated by means of HF and DFT/ B3LYP functional of Gaussian 09 program. Here, as a base set the 6-311 G(d,p) basis set was selected and the cartesian coordinates, the appropriate geometry, bond angles, bond lenghs, correlation plots, vibration frequencies of molecules were calculated. Also were examined the used method in the theoretical part, the used materials in the experimental part of our study. Comparisons the values of vibration frequencies were made with experimental data. As a result of these comparisons, the physical and chemical structures of molecules, the interactions between the molecules were determined. In this study has been observed harmony between experimental and theoretical data.