Sales and returns forecasting for inventory control
Envanter kontrolünde satış ve geri dönüş tahmini
  1. Tez No: 346263
  2. Yazar: OKTAY KARABAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TÜRSEL ELİİYİ, DOÇ. DR. MEHMET MURAT FADILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Holt–Winters Metodu, Kelle - Silver Metodu, Geri dönüş tahmini, Talep tahmini, Geri dönüş süresi dağılımı, Holt–Winters Method, Kelle and Silver Methods, Returns forecasting, Demand forecasting, Return-time distribution
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen çevre duyarlılığı, geleneksel üretim sistemlerini kullanan üreticileri yeni stratejiler benimsemeye zorlamaktadır. Piyasaya verilen ürünlerin kullanımlarından sonra toplanıp, işlenerek tekrar tüketiciye ulaştırılmasına, yeniden üretim (remanufacturing) ismi verilmektedir. Yeniden üretim sistemlerinde talep ve geri dönüş tahmini, satın alma kararları, üretim planlama ve envanter yönetimi vb. gibi yönetim konuları için vazgeçilemez öğelerdir. Bu çalışma, talep ve geri dönüş tahmini için yeni metotlar geliştirmeyi ve mevcut literatürü incelemeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, talep tahmini için en bilindik ve uygulaması kolay olan HoltWinters metodu incelenmiştir. Ancak, Gregoryen ve Hicri takvim gibi iki asenkron takvimin ortak etkisi belirli bir pazarda kendini gösterdiğinde, bu metodun talep eğilimini yakalamakta yeterli olmadığı gerçeği fark edilmiştir. Bu nedenle, HoltWinters metodu iki asenkron takvim nedeniyle oluşan sezonluk etkiler dikkate alınarak geliştirilmiştir ve oluşturulan bu yeni yöntem Augmented HoltWinters metodu olarak adlandırılmıştır. İkinci olarak, geri dönüş tahmini için Kelle ve Silver tarafından geliştirilen metotlar incelenmiş ve farklı bir bakış açısıyla yeniden sunulmuşlardır. Kelle ve Silvera ait bu yöntemler durağan talep şartıyla sınırlandırıldıklarından, talebin durağan olmadığı durumlarda etkili olmayacaktır. Bu sorunu gidermek için, ilgili yöntemler durağan olmayan talebe izin veren daha gerçekçi bir bakış açısı ile revize edilmiştir. Son olarak, talep ve geri dönüşler için geliştirilen yeni tahmin yöntemleri önceki halleri ile gerçek zaman serisi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, talep ve geri dönüş tahmini için önerilen yeni metotlar kullanıldığında önemli iyileştirmeler sağlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, environmental concerns are forcing the manufacturers, which use conventional manufacturing systems, to adopt remanufacturing practices. When a company collects their own used products from their customers and reprocesses them, it is called remanufacturing. In the remanufacturing systems, the demand and returns forecasting is indispensable for the management activities such as procurement decisions, production planning and inventory management, etc. This study aims to review the current literature and to develop new forecasting methods for demand and returns. Firstly, the Holt and Winters method, which is well-known and easy to apply for the demand forecasting, is investigated. However, this method is not sufficient to capture demand pattern when the simultaneous effects of two different asynchronous calendars, such as Gregorian and Islamic (Hijri), manifest themselves on a specific market. For this reason, the HoltWinters method is extended by considering the seasonalities that are due to two asynchronous calendars; and the extended new method is called as the Augmented Holt?Winters method. Secondly, the methods, which are developed by Kelle and Silver for the return forecasting, are examined and rewritten more clearly. The methods of Kelle and Silver are not appropriate for the non-stationary demand environment, since they proposed for a stationary demand. In order to address this issue, their return forecasting methods are revised to allow the non-stationary demand. Finally, we compare the developed new forecasting methods for demand and returns with previous ones by using the real life time series data. The obtained results indicate that better forecasts can be achieved using the proposed new methods for the demand and returns forecasting.