Disassembly scheduling on parallel resource environment
Parallel kaynaklı ortamlarda demontaj sistemlerinin çizelgelenmesi
- Tez No: 346265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT ALİ GÖKÇE, YRD. DOÇ. DR. SELİN ÖZPEYNİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demontaj Sistemleri, Demontaj Sistemlerinin Çizelgelenmesi, Matematiksel Modelleme, Disassembly Systems, Disassembly Scheduling, Mathematical Modelling
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Mühendislik Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Demontaj sistemleri, hurda veya atık ürünlerden üretimde tekrar kullanılabilecek, geri dönüştürülebilecek ürünleri elde etmek için tasarlanmış sistemlerdir. Zararlı parçaların ve içeriklerin ayrılması işlemleri de demontaj sistemlerinde yapılmaktadır. Demontaj sistemleri dahilinde iki farklı ana konu bulunmaktadır. Bu konular demontaj planlama ve demontaj çizelgelemedir. Demontaj planlamanın amacı, demontajın en iyi yapılma sırasını bulmaktır. Demontaj çizelgeleme ise, belirlenen amaç fonksiyonuna göre planlama ufku içerisinde hangi ürünün, hangi zamanda, kaç tane parçalanacağını bulmayı hedefler. Tezin iki ana amacı bulunmaktadır. Birinci amacı, demontaj çizelgeleme literatüründe bulunan modeller dışında, farklı etmenleri de göz önünde bulunduran matematiksel model geliştirmektir. Tezde, değerlendirilen ve şu ana kadar literatürde çalışılmamış belirgin etmenler ise; ürünlerin imha edilmesi, minimum sipariş karşılama oranı, demontaj sistemlerinin çoklu kaynak ortamında kullanılması ve her bir parça için talep olmasıdır. İkinci amacı ise test problemi yaratma mekanizması geliştirmek ve problemin karakteristik özelliklerini gösterecek geniş test problemleri yaratmaktır. Geliştirilen problem yaratma mekanizması ile matematiksel modelin performansı ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Disassembly systems obtain valuable parts from end-of-life products to remanufac-ture, reuse or recycle them. Also, pure material fractions, isolated hazardous sub-stances and separated reusable parts and subassemblies are recovered by disassembly systems. Disassembly systems are investigated in two ways; disassembly planning and disassembly scheduling. Disassembly planning is to find optimal sequence of disassembly operations. Disassembly scheduling is to determine the quantity of items that will be disassembled with timing decisions over a planning horizon. In this the-sis, we deal with the scheduling for disassembly systems. There are two main contri-butions of this thesis. The first is to develop a mathematical model that takes into account different perspectives than models that already exist in the literature. These perspectives are; disposal option of items, fill rate level of demand that must be satis-fied to not to pay any penalty cost and demand for all items except root items. Another subject given attention in this thesis is the difference of the multi-resource consideration in disassembly systems, which has not been studied yet in the literature to the best of our knowledge. The second is to develop benchmark problem genera-tion mechanism and evaluate problem characteristics based on problem size. Computational studies are carried out to evaluate performances of the mathematical model proposed.