Çok kriterli karar verme teknikleri ile Samsun lojistik köyü yerinin belirlenmesi
Seletion the location of freight village in Samsun with multi-criteria decision making
  1. Tez No: 346294
  2. Yazar: AYŞE MERVE CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Köy, yer seçimi problemi, karar verme, AHP, ELECTRE, TOPSIS, Freight village, location problem, decision-making, AHP, ELECTRE, TOPSIS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İşletmeler günümüz dünyasındaki rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek için dengelere ayak uydurabilmek zorunda kalmışlardır. Bu amaçla faaliyetlerine önem veren işletmeler üretim ve pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra tüm tedarik zinciri boyunca kendini gösteren lojistik hizmetleri ile de başarı elde edebilmektedirler. Lojistik hizmetlere yarar sağlayan faaliyetlerden biri de adını son yıllarda duyuran lojistik köy kavramı olmuştur. Lojistik köyler, işletmelerin rakiplerine bu üstünlüğü sağlamalarına yardımcı olmaktadırlar.Lojistik köy; hem ulusal hem de uluslararası geçişlerde taşımacılık, lojistik ve dağıtımla ilgili tüm faaliyetlerin yerine getirildiği özel merkezler olarak tanımlanmaktadır. Lojistik ile ilgili tüm faaliyetlerin yürütüldüğü belirli bir bölge olarak tanımlanan lojistik köylerde, iyi planlanmış ve iyi yönetilen, yük taşımalarıyla ilişkili faaliyetlerin, bu amaçla inşa edilmiş ortak alan içerisinde kümelenmesi söz konusu olmaktadır. Ülkemizde son 5 yıldır gerek özel sektör gerekse devlet kuruluşları tarafından bu alanda projeler yürütülmektedir.Bu çalışmada Samsun ilinde kurulması planlanan Lojistik köyün yerinin seçilmesi problemi ele alınacaktır. Lojistik Köy Yer seçimi kriterleri belirlenecek ve aday yerler arasından AHP, ELECTRE ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak en uygun yer tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
Institutions have had to be able to conform to the balances for their survival in the competitive environment of today's world. The ones that have given importance to their activities with this aim can also succeed with logistic services standing out all along the supply chain as well as their production and marketing activities. One of the activities that provides benefits to transportation services has been the freight village concept that announced its name in the last few years. Freight villages can help business that provides the advantage against competitors.Freight villages are defined as special centres where all the activities relating to transport, logistics and distribution for both the national and international transportation. In freight villages, that is defined as a region is being carried out all activities related to logistics, well planned and managed activities related to freight carrying are come together in heaps in the commend area. In our country, projects are carried out by both state institutions and private sector organisations in this area in the last 5 years.In this study, the problem of selection the location of the freight village, planning to built in Samsun, are going to be discussed. Site selection criteria of freight village are going to be identified and the most appropriate place is going to be determined using AHP, ELECTRE and TOPSIS methods among candidate destinations. The results of the study are going to be presented.