Bayesgil nicel güvenilirlik artış modeli ile bir uygulama
Bayesian variable reliability growth model with an application
- Tez No: 346295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA KAPAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Bayesgil nicel güvenilirlik artış modelleri, Reliability, Bayesian Variable Reliability Growth Models
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bir ürünün tasarım süreci muhtemelen birden fazla aşamadan oluşan test ve düzeltici faaliyetlerden oluşmaktadır. Her aşamada ürün tasarımında performansını iyileştirmeyi hedef alan değişiklikler yapılır ve bu değişikliklerin etkisi test edilir. Ürün performansı istenen düzeye gelene kadar bu test-düzeltme aşamaları devam eder. Güvenilirlik artış modelleri belli bir aşama sonunda ürün güvenilirliğinin ne olacağının tahmin edilmesinde kullanılır. Testler sırasında elde edilen verinin türüne göre güvenilirlik artış modelleri nitel ve nicel güvenilirlik artış modelleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Test sürecinde elde edilen veri parçanın ömrü hakkında bilgi veriyorsa model nicel, eğer parçanın test sürecini geçip geçmediği hakkında bilgi veriyorsa model nitel olmaktadır. Modellerin analizinde kullanılan yöntemler de Bayesgil ve klasik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Klasik yöntemler tahmin yapmak için çok fazla veri gerektirirken, Bayesgil yöntemler az verinin yanı sıra uzman görüşünün de analizde kullanılabilmesine imkan sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü?nde tasarlanan hidrojen arabasının güvenilirlik artış modeli oluşturulmuştur. Tasarım sürecinde elde edilen verilerin az sayıda ve nicel olmasından dolayı test sürecini modellemede Bayesgil nicel güvenilirlik artış modeli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The design process of a product generally consists of multiple stages of testing and corrective activities. Changes in product design is aimed at improving the performance of the product and the impact of these changes is tested. These test-correction stages continue until the desired level of product performance is achieved. Reliability growth models are used to predict the reliability of the product at the end of a particular stage. According to the type of the data obtained during the testing, reliability growth models are classified as attribute and variable reliability growth models. If the data obtained from the testing process gives information about the product?s life, the model is variable; if the data gives information whether the product passed or failed the testing, the model is attribute. The methods used to analyze the models are also divided into two which are named Bayesian and sample. Sample methods require a lot of data to make predictions, but Bayesian moethods require less data and also provide an expert opinion for the use of the analysis. In this study, we constracted the reliability growth model of the hydrogen car which was designed by a team from Erciyes University Department of Mechanical Engineering. Due to the small amount data, Bayesian variable reliability growth models are utilized.