Kaotik sinyallerin bilgisayar ortamında incelenmesi
Analysis of chaotic signals in the computer environment
- Tez No: 346325
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalp-Solunum sinyali, Kaos Kavramı, Garip Çeker, Cardio-Respiratory Synchronization, The concept of chaos, Strange Attractor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kaos, deterministik koşullar altındaki bir sistemin beklenmedik davranışlar gösterebilme durumudur. Kaosun oluşması belirli parametrelere bağlı olduğu gibi sistemin yapısıyla da alakalıdır. Evrende oluşan her şey örneğin; polen üretimi, nüfus artışı, ekonomik değişimler, dünya buz kütlesi vb... kaotik olabilir. Ayrıca fizik, kimya, matematik, iletişim, biyoloji, fizyoloji, sosyoloji, ekonomi, tarih, ekoloji, astronomi, hidrolik, atmosferik, uluslararası ilişkiler, solar sistemler, mühendislik gibi alanlarda kaotik çalışmalar görülmektedir. Bu tezde Wistar cinsi beyaz sıçanlardan Özbek ve ark. tarafından elde edilen Kalp-Solunum sinyalleri analiz edilmiştir. Bu sinyaller özel bir hayvan deneyi düzeneği kullanılarak, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Etik Kurulunun 2006/0025 protokol numaralı izni ile elde edilmiştir. Bu amaçla, anestezi altında solunum yapan bir sıçanın soluk borusu bir cerrahi operasyon ile ?y? kanülü aracılığıyla ve yapay solunum makinesine bağlanmıştır. Göğüs kafesi içerisine yerleştirilen bir tüp yardımı ile Akciğerlerin insprasyon ve eksprasyon sırasında hacim değişikliği ve eşzamanlı olarak Kalbin sistol(kasılma) ve diastol(gevşeme) de oluşturduğu hacim değişikliği tek bir hava akımı sinyali olarak sayısal zaman dizisi şeklinde elde edilmiştir. Bu sinyallere transtorakal kalp-solunum sinyalleri veya torakal pinomokardiyografik sinyaller denebilir.
Özet (Çeviri)
Chaos is a state that can show unexpected behavior in the deterministic conditions by a system. To generate chaos, in theory needs some parameters which are connected with structure of a system. In the universe, many things can show chaotic behavior. For Example; pollen production, population growth, economic changes, world ice field etc. may be chaotic. Besides, Chaos theory has a various important studies that may be shown in physics, chemistry, mathematics, communication, biology, physiology, sociology, economy, history, ecology, astronomy, hydraulics, atmospheric, international relations, solar systems and engineering. In this thesis, cardio-respiration synchronization were analyzed that were obtained from a white Wistar rat by Özbek et al. These signals were obtained with the permission of the Celal Bayar University School of Medicine Experimental Animal Research Ethics Committee of the protocol number on 2006/0025 by using a special animal contrivance. For this purpose, under anesthesia a rat capable of breathing was given a surgical operation in the trachea through the `y? cannula which was connected to an artificial breathing machine. By the help of tube that was placed in chest of the rat, the volume changed in the lungs during inspirasyon and eksprasyon and simultaneously the systole and diastole rates of the heart volume changed so that the airflow became one signal that had been obtained numerous times. These signals are known as transthoracic cardio-respiratory signals or thoracic pinomocardiyografik signals.