Yalova kentsel katı atık yöetim alternatiflerinin çevresel yaşam döngüsü analizi ile incelenmesi
Environmental life cycle analysis for Yalova municipal solid waste alternatives
  1. Tez No: 346335
  2. Yazar: SEDAT ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Döngüsü Değerlendirilmesi, Kentsel Katı Atık, Katı Atık Yönetim Alternatifleri, ISO 14040, Çevresel Yaşam Döngüsü, Life Cycle Assessment, Waste Management, Municipal Solid Waste, Municipal Solid Waste Management, ISO 14044
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünyada kontrolsüz kentleşme, hızlı nüfus artışı ve endüstrileşme ile birlikte çevre sorunlarının boyutu ve çeşitliliği artmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin endüstriyel pazar paylarının verimli olarak artırabilmesi için; ucuz hammadde, ucuz enerji ve daha düşük üretim maliyetlerine olan ihtiyaç gün geçtikçe daha hayati bir önem kazanmıştır. Uluslararası pazarlama stratejilerinde artık“çevreci ürünlerin”nihai tüketiciler tarafından tercih edilir olmaya başlamasıyla ürün yönetimi içerisinde“atık yönetimi”kavramını ortaya çıkarmıştır. Atık yönetimi kavramı, dünyada çevre sorunlarının artması ve tüm endüstri kollarının çevreye duyarlı ürünler sunması ihtiyacını doğurmuştur. Çevresel yaşam alanlarını oluşturan yerleşim birimlerinde de“atık yönetimi”kavramı günümüzde çok önemli bir yer edinmiştir. Bir kentin sağlıklı olduğunu ifade edebilmek için; tüm altyapı sorunlarının tamamlanmış olması gerekmektedir. Özellikle artan nüfusla birlikte ortaya çıkan atık ve atık yönetimi ihtiyaçlarının planlanması bu değerlendirmeler içindeki önemi giderek artmıştır. Kentsel katı atığın toplanması, taşınması, ara depolanması, nihai bertaraf için taşınması ve nihai bertaraf edilmesi atık yönetimi içerisinde bir sistem olarak değerlendirmenin önemi her geçen gün daha da önem kazanmıştır. Sosyal ve ekonomik faktörler, atık yönetimin nasıl ve ne şekilde sürdürülebilir bir metot ile yapılacağı konusunda sistemin sınırlarını belirlemekle birlikte, yasal mevzuatlar ve kamu otoritelerinin uzun vadeli atık yönetimindeki politikaları da sistemin verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, Yalova İline ait kentsel katı atığın, uzun vadeli atık yönetim sistemi içerisinde çevresel yaşam döngüsü ile farklı atık yönetim senaryolarının ÇYDA yazılım programı yardımıyla değerlendirilerek detaylı olarak incelenmiştir. Kentsel katı atığın mevcut durumu incelenmiş, yönetmelikler ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak kentsel katı atık azaltma senaryoları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Uncontrolled urbanization, rapid population growth and industrialization have been increased along with the size and diversity of environmental problems in the world. There is a big need cheap raw materials and energy to lower production costs for more efficient industrial market share in the both developed and developing countries. In international marketing strategies“green products”are preferred by consumers and this was the start point of“waste management strategies”concept. Waste management concept with increasing environmental problems has given rise to the need to provide environmentally sound solutions to all branches of industry in the world. Waste management concept has an important place nowadays in the environmental settlements habitats. It should be completed the entire infrastructure problems to express the all city's health. the importance of these evaluations has increased for waste and water management with the growing population. Urban solid waste collection, transport, temporary storage, transport and final disposal of solid waste has become more important with each passing day. Sustainable waste management can be determined by social and economic factors and are directly affected the efficiency of the system, the legal regulations of public authorities and long-term waste management policies. In this study, municipal solid waste long-term waste management options for city of Yalova were evaluated using environmental life cycle software program in detail. The impact assessment and emit fewer emissions to the environment were studied using this analysis and the comparison of different type of management options were also determined. Also, the current status of municipal solid waste, municipal solid waste regulations and economic conditions were examined by waste the reduction scenarios.