Tehlikeli atık ara depolama tesisine kabulü yapılan atıkların envanteri
Waste inventory studies for a hazardous waste temporary storage facility
  1. Tez No: 346334
  2. Yazar: PINAR ARUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Atık, Envanter, Tehlikeli Atık Yönetimi, Atık Üretim Faktörü, Hazardous Waste, Inventory, Waste Management, Waste Generation Factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde giderek artan endüstrileşme süreci beraberinde ciddi çevre sorunları getirmektedir. Çevre kirliliği, özellikle endüstriyel atıklarla özdeşleşmiş bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Ülkemiz ve binlerce sanayi tesisinin bulunduğu Marmara Bölgesi için en önemli çevre problemlerinden biri, tehlikeli atıkların yönetimi olarak görülmektedir. Tehlikeli atıkların yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için öncelikle oluşan atık tür ve miktarının bilinmesi gereklidir. Bu bilgilerin eksikliği kontrol ve izlenme mekanizmalarında başarısızlıkla sonuçlanır. Ayrıca başarılı bir tehlikeli envanter çalışması, uygun geri kazanım ve bertaraf seçenekleri dahil olmak üzere etkili bir tehlikeli atık bertarf yönetim planının ön adımıdır. Bu konudaki yetersiz bilgi daha az kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf olarak karşımıza çıkar ve bunun sonucunda da tehlikeli atıkların yasadışı olarak çevreye deşarjı ile sonuçlanabilir. Çeşitli kurumlar tarafından oluşan tehlikeli atık miktarlarının belirlenmesi için bazı envanter çalışmaları yapılmış, ancak bu çalışmalar birbirlerinden farklı sonuçlar vermiştir. Bu nedenle, bu tez çalışmasında bir Tehlikeli Atık Ara Depolama Tesisi girişlerinden seçilen sektörlere ait çıkması muhtemel atık kodları listeleri belirlenmiştir. Yaklaşık 2500 atık üreticisine ait atık kodları ve miktarları ayrılan sektör başlıkları altında incelenmiştir. İlave olarak ana faaliyeti boyama, baskı mürekkebi, yapıştırıcı ve macun olan 8 örnek tesisin tehlikeli atık ara depolama tesisine gönderdiği atık kodları ve miktarları, yıllık üretim kapasiteleri kullanılarak literatürde yer alan atık kodları ve tehlikeli atık üretim faktörleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present day, along with gradually increasing industrialization processes bring serious environmental problems. Environmental pollution was especially identified as industrial wastes. It seems to be hazardous waste management is one of the very important environmental problems for our country and accordingly Marmara Region, the place in which thousands of industrial plants exists. the amount and type of hazardous waste should be classified in order to carry out successful hazardous waste management. The lack of sufficient information on hazardous waste results in failure of the control and monitoring mechanisms. It also is obvious that a hazardous waste inventory study is needed as a preliminary step for an effective hazardous waste management plan including suitable recovery and disposal options. This insufficient information results in fewer recovery and recycling possibilities and also disposal facilities resulting in illegal discharge of HWs to the environment. Several inventory studies have been conducted by different researcher in order to designate the amount of hazardous waste produced. However, these studies show different results from each other. Therefore, the list of possible waste codes from selected sectors in a Hazardous Waste Temporary Storage Facility was determined in this thesis. About 2500 waste codes and waste quantities were investigated under different sector headings. In addition to these, eight example plants (dyeing, printing ink, adhesive and sealant) were selected to compare between the waste quantities found from annual production capacity and hazardous waste generation factors found in the literature.