Plastik enjeksiyon kalıpçılığında PBT/PC/ABS malzemenin geri dönüştürülmesi sonucu mekanik ve kimyasal özelliklerindeki değişimin araştırılması
Investigation on the mechanical and chemical properties of recycled PBT/PC/ABS in plastic injection molding
- Tez No: 346344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BABÜR ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: PBT/PC/ABS, PBT/PC/ABS-CE, Mekanik ve Kimyasal Özellikler, Geri DönüĢüm, Polimer, PBT/PC/ABS, PBT/PC/ABS-GF, Mechanical and Chemical Proporties, Recycling, Polymer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Plastiklerin hızlı genişleyen kullanım alanı ve çevresel kaygılar nedeniyle çözülmesi gereken problemler oluşturması, geri dönüştürülmüş polimer malzeme kullanımının önemini arttırdı. Plastik işleyen işletmelerde nihai ürün haline gelemeyen plastik malzemeler yani diğer bir deyişle fireler hem maliyetleri açısından hem de çevresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple plastik malzemelere geri dönüşüm uygulanması önem teşkil etmektedir. Bu tez çalışmasında, PBT/PC/ABS karışımı malzemesi geri dönüşümünün mekanik ve kimyasal özelliklere etkisi Taguchi deney tasarımına göre hazırlanarak incelendi. Ayrıca mekanik özelliklerin karşılaştırılarak yorumlanması gereksiniminden dolayı PBT/PC/ABS-CE (cam elyaf katkılı PBT/PC/ABS) ve katkısız PBT/PC/ABS karışımı saf ve geri dönüşümlü olarak hazırlanarak tez çalışmasına dahil edildi. Geri dönüşüm prosesi enjeksiyon makinesi ile beş kere uygulandı. Test numunelerine mekanik testler olarak; çekme testi, eğilme testi, izod darbe testi ve eriyik akış testi uygulanmıştır. Mekanik özelliklerdeki değişim, SEM? de görülen matris fazı içindeki ayrışmalar ve bozunmalar ile desteklendi. Kızılötesi spektroskopisi geri dönüştürülmüş malzemelerin kimyasal yapısında değişiklik olmadığını gösterdi. Termal gravimetrik analizi ile kimyasal yapılar incelendi. DSC (Diferansiyel taramalı kalorimetre) karışımların ekstrüzyon ile hazırlandığını doğruladı. PBT/PC/ABS içerisine cam elyaf katılmasının mekanik özellikleri geliştirdiği gözlendi. Taguchi yöntemiyle, hazırlanan karışım enjeksiyon parametrelerinin, mekanik özellikleri üzerine etkisi araştırıldı.
Özet (Çeviri)
As the plastics accelerating widespread usage and with the environmental concerns, which arise problematic issues required to be solved, increased the importance of the use of recyclable polymer material. Plastics which cannot be turned out to be in the final form in other words the wastage on the plants, where plastic material is processed, cause both financial and environmental problems. As a consequence, recycling on plastic materials has a significant importance. In this thesis, the mechanical and chemical features of the recycling of the mixture of PBT, PC and ABS are prepared based on Taguchi method and then analysed. Moreover, fibreglass and non fibreglass mixtures of PBT, PC and ABS are added to this thesis for the purpose of comparing the mechanical features and interpreting the results. Recycling process is applied five times with the injection machine. For the mechanical tests; tensile, flexural, impact and melting tests are applied to the test samples. The change on mechanical features are supported with the decomposition and degradation within the matrix phase on SEM. Infrared spectroscopy has indicated there is no change on chemical features of the recycled material. Chemical features are analysed with the thermal gravimetric analysis. Differential scanning calorimeter confirmed the mixtures are prepared with the extrusion. It is observed that adding fibreglass to the PBT, PC and ABS mixture has been upgraded the mechanical features. The effects of injection parameters on mechanical features of the mixture prepared with the Taguchi method are researched.