Keçilerde sosyal hiyerarşi yapısı üzerine bir analiz
Analysis of social hierarchy structure in goats
  1. Tez No: 346352
  2. Yazar: ÖMER HIDIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL TÖLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Saanen, Dominans, Doğrusallık, Kaynak Paylaşımı, Gruplandırma, Agonistik Davranış, Turkish Saanen, Dominance, Linearity, Food Competition, Grouping, Agonistic Behaviour
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Grup halinde yaşayan hayvanlar arasındaki etkileşimlerin sıklığını ve şeklini, sosyal hiyerarşi belirlemektedir. Grup halinde yaşayan çiftlik hayvanlarının kaynak paylaşımı sırasında sosyal hiyerarşi ve ikili etkileşimler önem kazanmaktadır. Bu çalışma 2011-2012 yıllarında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Teknolojik ve Tarımsal Araştırma Merkezi Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Birimi?nde 9?ar günlük iki farklı dönemde yürütülmüştür. Sürekli olarak 100 başlık sürü içerisinde barınan keçilerden 33 baş keçi seçilerek 3 gruba ayrılmışlardır. Her iki dönemde gruplardaki keçiler aynı keçilerden oluşturulmuştur. Çalışmada; boynuzsuz, aynı yaşta ve benzer canlı ağırlıklara sahip Türk Saanen keçi gruplarındaki sosyal hiyerarşi yapısı ve kaba yem paylaşımı sırasındaki ikili etkileşimlerin irdelenmesi amaçlanmıştır. Keçi gruplarından bazılarının, fiziksel olarak birbirlerine benzer olmalarına karşın, doğrusal ve stabil bir sosyal hiyerarşi organize edebildikleri (P?0,05) ve buna zıt olarak bir grubun ise istatistiki olarak önemli bir sosyal hiyerarşi kuramadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Uzun süre sonra yeniden gruba alma ile keçilerde agonistik davranış sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sosyal hiyerarşi yapısı doğrusala yakın gruplardaki hayvanların dominans sıralamalarının yeniden gruba alma sonrası daha az değiştiği belirlenmiştir (h>0,90; ?>0,90; P0,05). Sonuç olarak, entansif sistem koşullarında barındırılan yetiştirilen benzer yaş ve canlı ağırlıklara sahip, boynuzsuz keçi gruplarındaki sosyal hiyerarşi yapısı ve ikili etkileşimlerin, gruba özgü bireysel farklılık ve bireyler arası özel etkileşimlere bağlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The shape and frequency of relationship between animals which are living in a group, is determined by social hierarchy. While using limited sources, social hierarchy and dyadic interactions become important for farm animals which are living in groups. This study was carried out in two different periods at the Small Ruminant Production Unit of the Technological and Agricultural Centre, Çanakkale Onsekiz Mart University in 2011-2012. 3 goat groups which have 11 individuals each were separated from main goat herd. This study aimed to investigate social hierarchy structure and dyadic interactions in groups of Turkish Saanen goats which are hornless, at same age and in similar live-weight. Even if all animals have same physical characteristics, some of groups organized linear and stable social hierarchy (P?0,05), in contrast one group didn?t establish a significant social hierarchy (P>0,05). After a long-time interval between separation and reunion, frequencies of agonistic behaviours were increased. Additionally, dominance order of individuals have changed slightly in groups which have a linear social hierarchy structure (h>0,90; ?>0,90; P0,05). In conclusion, social hierarchy and dyadic interactions in goat groups which had hornless, at same age and in similar live-weight individuals reared in intensive systems were dependent to individual differences between goats and particular interactions between individuals.