In vıtro ve in vivo olarak yetiştirilen ve doğal ortamdan toplanan Urtıca dioica L. bitkisinde total protein ve peroksidaz (POX) içeriklerinin karşılaştırılması
Comparison of total protein and peroxidase (POX) differences of in vivo and in vitro growth and naturally spread Urtica dioica L. species
- Tez No: 346355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT AKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Urtica dioica L, klorofil, karotenoid, protein, peroksidaz, Urtica dioica L, chlorophyll, carotenoid, protein, peroxidase
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tamamlanan araştırmamızda tıbbi ve ekonomik açıdan oldukça önemli olan, in vitro, in vivo ortamlarda yetiştirilen ve doğal ortamdan toplanan 10 haftalık Urtica dioica L. türünün taze yapraklarından hazırlanan özütlerde total protein, peroksidaz [EC 1.11.1.7], klorofil ve karotenoid analizleri karşılaştırmalı olarak gerçekleştirilmiştir. Analizler üç tekrarlı olarak yapılmıştır. U. dioica türünün yaprak özütlerinden hazırlanan homojenantlardan yapılan spektrofotometrik ölçümler sonucunda, tüm örnekler arasında en yüksek protein ve karotenoid miktarı doğal ortamdan alınan örneklerde sırası ile 0,384mg/mL ve 0,0004mg/gYA olarak saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda total protein değerlerindeki değişimler incelendiğinde, doğal ortamdan toplanan bikilerin protein değerleri in vivo ortamda yetiştirilenlerden % 50,78, in vitro ortamdakilerden ise % 23,85 daha yüksek bulunmuştur. Toplam klorofil miktarı in vitro ortamda yetiştirilen bitkilerden alınan örneklerde 1,134mg/gYA, in vivo yetiştirilen bitkilerden alınan örneklerde 1,266mg/gYA, doğal ortamdan toplanan örneklerde ise 1,039mg/g YA olarak saptanmıştır. In vivo ve in vitro ortamlarda yetiştirilen fideler protein, klorofil, karotenoid açısından kendi aralarında karşılaştırıldığında ise in vitro ortamda yetiştirilen fidelerin tüm bu değerler açısından daha yüksek sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Peroksidaz aktivitesi in vivo ortamda yetiştirilen örneklerde 57,32, in vitro ortamda yetiştirilen örneklerde 43,39 ve doğadan toplanan örneklerde ise 25,69 µmol/mgprot/dk olarak saptanmıştır. Bu farklılığın sebebinin, in vivo ve in vitro ortamda yetiştirilen fidelerde ortam şartlarına bağlı olarak meydana gelen kısıtlayıcı faktörlerin bitki üzerinde yaratmış olduğu stres olabileceği düşünülmektedir. Urtica dioica bitkisinin yetiştiriciliği açısından en uygun alanın doğal ortam olduğu ancak bitkinin tıbbi ve ekonomik önemi düşünüldüğünde daha homojen ve daha fazla sekonder metabolit elde edilebilmesi açısından in vitro yetiştiriciliğin de rahatlıkla kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, 10 weeks old seedlings of Urtica dioica L. plants which is economicaly and medical important were grown under in vivo and in vitro conditions. Some of the samples were collected from their natural habitat. Then comparative analysis of total protein, peroxidase [EC 1.11.1.7] chlorophyll and carotenoids were carried out in fresh leaf extracts of 10 weeks old seedlings of Urtica dioica L. All experiments were conducted with tree replicates. As a result of the spectrophotometric measurements, plant extracts obtained from the plants in natural environment had the highest amount of protein and carotenoids 0.384 mg/ mL and 0.0004 mg/g FW respectively. At the end of analyses total protein levels in which plants collected from nature were higher than in vivo grown U. dioica plants as 50.78 % and higher than 23.85% for in vitro plants. Total chlorophyll contents in fresh leaf of U. dioica plants were measured in vitro condition, in vivo condition and natural environment as 1.134 mg/g, 1.266mg/g, 1.039mg/g respectively. Comporison seedlings grown in vivo and in vitro conditions according to protein, chlorophyll and carotenoid amounts showed that in vitro grown seedlings were superior to in vivo grown sedlings. Peroxidase activity of in vivo, in vitro and natural plants were measured as 57.32, 43.39and 25.69± µmol/mgprot/min., respectively. The reason for this difference among in vivo, in vitro grown and natural seedlings can be attributed to limiting factors in culture conditions which is showing itself as a stress factor. In our research, natural condition was found the most suitable environment for Urtica dioica in terms of take into account medicinal and economical importance of this plant, our results show that much more homogenous and secondary metabolites can be obtained from U. dioica cultures in vitro conditions.