Çanakkale ekolojik koşullarında yerel ekmeklik buğdaylardan seçilen saf hatların tescilli çeşitlerle verim ve verim unsurları bakımından karşılaştırılması
Evaluating yield and yield components of pure lines selected from bread wheat landraces comparatively along with registered wheat cultivars in Canakkale ecological conditions
  1. Tez No: 346356
  2. Yazar: ONUR HOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT AKÇURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Ekmeklik Buğday ÇeĢitleri, Çanakkale, Tane Verimi, Verim unsurları, Lines of Bread Wheat Landraces, Çanakkale, Grain Yield, Yield Components
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada 2011?2012 yetiştiricilik döneminde Türkiye?nin Denizli, Edirne, Kahramanmaraş ve Konya illerinden toplanmış 49 Yerel ekmeklik buğday çeşidinden seçilmiş yerel buğday hatları ile 7 tescilli ekmeklik buğday çeşidi tane verimleri ve verim unsurları bakımından karşılaştırılmıştır. ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde eksik bloklar deneme desinine göre iki tekerrürlü olarak kurulan denemeden elde edilen veriler, varyans analizi yapılarak duncan gruplarının oluşturulmasıyla değerlendirilmiştir. Bazı yerel buğday hatlarının tane verimi, bintane ağırlığı, hasat indeksi, başakta tane ağırlığı ile başakta tane verimi özelliklerinde tescilli çeşitlerin arkasında kaldığı, bitki boyu, üst boğum arası uzunluğu, başak uzunluğu, gelişme döneminde biyomass ve başakta başakçık sayısı gibi verim unsurları ile protein içeriği bakımından tescilli çeşitlerin bazılarını geçtiği belirlenmiştir. Bu verilerden yola çıkarak üstün yerel buğday hatları belirlenerek, Çanakkale koşulları için daha verimli ve daha kazançlı bir buğday tarımı için ekmeklik buğday ıslahına yapabileceği katkılar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 49 advanced lines from local bread wheat landraces that are originated from Denizli, Edirne, Kahramanmaraş and Konya regions of Turkey are compared with 7 selected cultivars regarding to their yields and yield components. Trials are analysed according to the Lattice experimental design with two replications with ANOVA and are conducted at Dardanos Research Center of Agricultural Facility, Çanakkale Onsekiz Mart University, during 2011-2012 growing season. Means are separated by Duncan?s Multiply Range Test and genotype differences are evaluated. Generally and individually, some local bread wheat landraces pure lines are tended to have lesser grain yield, 1000 grain weight, harvest index, weight per spike and grain number per spike comparing to the present cultivars while exceeding them over protein content and yield components such as plant length, spike length, number of spikets per spike, lenght of uppermost internode, spike length and biomass at maturing. Due to these results, promising wheat landraces and their possible contribution for bread wheat breeding are discussed in the concept of more profitable and yielding wheat cultivation specified for Çanakkale regional conditions.