Çanakkale Boğazı'nda ihtiyoplankton topluluk yapısı ve zamansal değişimi
Community structure and temporal variations of ichthyoplankton in Dardanelles
  1. Tez No: 346371
  2. Yazar: İSMAİL BURAK DABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZCAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, İhtiyoplankton, Biyoçeşitlilik, Bolluk, Dağılım, Dardanelles, Ichthyoplankton, Biodiversity, Abundance, Distribution
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çanakkale Boğazı'nda balık yumurta ve larvalarının topluluk yapısı ve zamansal değişimini tespit etmek amacıyla 2012-2013 yılları arasında 3 istasyondan (Kepez, Dardanos ve İntepe) yatay ve dikey çekimleri yapılmıştır. Örnekleme aracı olarak 57 cm ağız çapına ve 500 µ göz açıklığına sahip WP-2 tip plankton kepçesi kullanılmıştır. Deniz suyunun sıcaklığının (°C), tuzluluğun (ppt) ve çözünmüş oksijen miktarının (mg/l) balık yumurta ve larvalarının topluluk yapısına olan etkilerini belirleyebilmek amacı ile su parametreleri YSI 6600 MPS sistemi kullanılarak ölçülmüştür. Örneklemeler sonucu toplam 7 takımdan 25 familyaya ait 52 kemikli balık türünün yumurta ve/veya larvası tespit edilmiştir. Balık larvalarının bolluğu ile mevsimler arasında önemli derecede farklılık tespit edilmiştir. En yüksek yumurta tür çeşitliliğinin İlkbahar mevsiminde ve en yüksek larva tür çeşitliliğinin ise Yaz mevsiminde olduğu tespit edilmiştir. Kış mevsimi hem yumurta hem de larva açısından en az çeşitliliğe sahiptir. İstasyonlar ile yumurta ve larva bollukları arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunamamıştır. Çanakkale Boğazı'nda balık yumurtaları açısından M. barbatus barbatus, balık larvaları açısından ise E. encrasicolus en yüksek bolluğa sahip türlerdir.
Özet (Çeviri)
To determine the community structure and temporal variations of fish eggs and larvae, ichthyoplankton surveys were carried out (Kepez, Dardanos and Intepe) with horizontal and vertical plankton hauls at 3 stations in the Dardanelles from March 2012 to February 2013. A WP-2 type Plankton Net with 500 µm mesh size and 70 cm frame diameter was used as the sampling gear. Water temperature (°C), salinity (ppt) and dissolved oxygen (mg/l) were measured using a YSI 6600 MPS. A total of 52 teleost fish species belonging to 25 families and 7 orders were sampled in the Dardanelles. Significant differences of larval abundance were evident between seasons. Species richness of fish eggs was highest in spring whereas species richness of fish larvae occurred highest in summer. On the other hand, species richness of fish eggs and larvae were minimum in Winter. No significant differences of fish eggs and larvae abundance were found between stations. The highest abundance for species was found as M. barbatus barbatus for fish eggs and as E. encrasicolus for the fish larvae in the Dardanelles.