Yabani mercan Pagellus acarne Risso, 1827'ın kültür ortamına adaptasyonu ve büyüme performansının değerlendirilmesi
Evaluation of growth performance of axillary seabream Pagellus acarne risso, 1827 and its adaptation to aquaculture
- Tez No: 346372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pagellus acarne, yabani mercan, büyüme performansı, alternatif tür
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu çalışmada, Sparidae Familyasına ait yabani mercan, Pagellus acarneın çipura büyütme yemi kullanılarak, büyüme performansı araştırılmıştır. Doğadan yakalanan yabani mercan 30x50x50 cm boyutlarında cam akvaryumlarda 60 gün süreyle beslenmişlerdir. Toplam 60 gün yapılan çalışma sonunda, su sıcaklık değeri 20-24 C, çözünmüş oksijen 7,5-8 mg/l, pH 7,6-8 ve tuzluluk değerleri 29-31 ppm olarak ölçülmüştür. Büyüme oranları ise yabani mercan türünün%27,20±2,13 olarak yine aynı tür için yem dönüşüm oranı 0,98±0,14, spesifik büyüme oranı 0,40±0,03 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, yabani mercan türü yetiştiricilik sistemlerine ve yapay yemlemeye adapte olmuş ve yetiştiriciliği yapılan bazı balık türlerine göre daha iyi büyüme performansı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, worked on growth performance of axillary seabream Pagellus acarne species of sparidae family which fed by gilthead seabream feed in 305050 cm glass aquarium for 60 days. Data were collected 60 days in the end of study, water temperature was 20-24 C, dissolved oxygen was 7.5-8 mg/l, pH was 7.6-8 and salinity was 29-31 ppm. Growth rates were for axillary seabream 27.20±2.13% and feed conversion ratio and specific growth rate 0.98±0.14, 0.40±0.03. In conclusion, axillary seabream adapted aquaculture system and artificial feed and showed great growth performance compared with other sparid species. Key word: Pagellus acarne, axillary seabream, growth performance, alternative species