Anti-TNF tedavi alan hastalarda doğal öldürücü hücre toksisitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of natural killer cell toxicity in patients treated with TNF inhibitors
  1. Tez No: 346394
  2. Yazar: ALİ BERKANT AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-TNF Tedavi, Doğal Öldürücü Hücre Toksisitesi, Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Psöriatik Artrit, Anti-TNF therapy, Natural Killer Cell Toxicity, Rheumatoid Arthritis, Ankylosing Spondylitis, Psoriatic Arthritis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günümüzde anti-TNF ilaçların inflamatuar hastalıklarda kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bu ilaçlarla artmış infeksiyon ve lenfoma riski halen tartışılmaktadır. Doğal öldürücü hücre toksisitesi vücudumuzun infeksiyonlara ve tümörlere karşı önemli bir savunma bariyeridir. Doğal öldürücü hücre toksisitesi in vitro ortamlarda TNF bağımlı olarak ortaya çıkmakta ve bu etkiler ortama monoklonal TNF reseptör antikorları konarak ortadan kaldırılabilmektedir. Bu nedenle anti-TNF kullanan inflamatuar romatolojik hastalığı olan hastalarda doğal öldürücü hücre toksisitesinin anti-TNF kullanmayan hastalara ve sağlıklı kontrollere göre nasıl değiştiğini gösteren bir çalışma planladık. Bu çalışmaya ACR (American College of Rheumatology)- 1987 kriterlerine göre RA tanısı konulan 29, modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı almış 47 ve CASPAR (Classification of Psoriatic Arthritis) çalışması kriterlerine göre PsA tanısı almış 11 hasta ve 67 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalar anti-TNF tedavi alıp almamalarına göre alt gruplara ayrıldı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, hastalık süresi, lökosit ve lenfosit değerleri, ESR, CRP değerleri, hastalık aktiviteleri (DAS28, BASDAI, DAS) ve almakta oldukları tedaviler kaydedildi. Hastaların doğal öldürücü hücre toksisiteleri, periferik kandan elde edilen lenfositlerle K562 lösemi hücreleri kullanılarak elisa yöntemi ile tespit edildi. Biyolojik tedavi almaları göz önünde bulundurulmadan RA, AS, PsA hastaları ve sağlıklı kontrollerin de NK sitotoksisitesi arasında istatistiksek anlamlı bir fark yoktu (p=0,848). Anti-TNF tedavi alan hastalar, diğer tedavi alan hastalarla ve sağlıklı kontrol grupları ile karşılaştırıldığında yine anlamlı bir farklılık izlenmedi (p=0,744). Biyolojik tedavi alan ankilozan spondilitli hastalarla, diğer tedavileri alan AS hastaları karşılaştırıldığında NK sitotoksisiteleri benzerdi (p=0,79). Ankilozan spondilit hastalarının NK sitotoksisitelerinde hastalık aktivite indeksi BASDAI'ye göre (BASDAI≥4- BASDAI3,2-DAS28≤3,2) karşılaştırıldığında NK sitotoksisiteleri yine benzerdi (p=0,614) Sonuç olarak, in vitro testlerde gösterilmiş olan TNF bağımlı doğal öldürücü hücre sitotoksisitesine rağmen, çalışmamızda anti-TNF tedavi alan hastalarla, almayanlar ve sağlıklı kontroller arasında doğal öldürücü hücre sitotoksisitesi açısından anlamlı bir fark izlenmemiştir. Bu sonuç anti-TNF ilaçların kullanımı ile hastalarda endişe oluşturacak boyutlarda infeksiyon ve malignite gelişimi olmamasını açıklayabilir.
Özet (Çeviri)
Currently, TNF inhibitors are widely used in the treatment of inflammatory disease. Increased serious infection and lymphoma risk with these agents are still controversial. Natural killer cell toxicity is an important defense barrier of the body against infections and tumors. Natural killer cell (NKC) toxicity occurs TNF dependent in vitro and it can be inhibited by adding monoclonal TNF receptor antibodies to the medium. Thus, we planned to investigate how natural killer cell toxicity changes in patients treated with TNF inhibitors compared to patients treated with conventional DMARDs and healthy controls. We included 29 RA patients diagnosed according to ACR-1987 criteria (American College of Rheumatology) 47 ankylosing spondilytis patients according to modified New York criteria, 11 PsA patients consistent with CASPAR (Classification of Psoriatic Arthritis) study criteria and 67 healthy controls. Patients were distributed to subgroups considering their treatment with TNF inhibitors and rheumatological disorder. Age, sex, disease duration, leukocyte and lymphocyte counts, ESR and CRP values, disease activity indexes (DAS28, BASDAI, DAS) and medications of all patients were recorded. Lymphocytes from the peripheral blood of patients were confronted with K562 leukemia cells and natural killer cell toxicity was measured with elisa method. NKC cytotoxicity was not different among RA, AS, PsA patients and healthy controls independent from their treatments. (p=0,848). Patients treated with anti-TNF therapies, patients treated with conventional DMARDs and healthy controls did not differ regarding NKC cytotoxicity (p=0,744). Again, NKC cytotoxicity was similar in patients with AS whether they were treated with anti- TNF therapy or not (p=0,79). There wasn't a difference between AS patients when they were classified according to disease activity (BASDAI≥4 and BASDAI3,2) compared to RA patients with low disease activity and remission (DAS28≤3,2) (p=0,614). In conclusion, in spite of in vitro shown TNF dependent natural killer cell toxicity, we didn't observe any significant difference in patients treated with anti- TNF therapy compared to patients treated with conventional DMARDs and healthy controls. This result may explain lower incidence of infections and tumors than expected theoretically in patients treated with anti-TNF therapies.