Metastatik meme kanserli hastalarda docetaxel tedavisine cevabın klinik ve moleküler parametreler ile ilişkilendirilmesi
  1. Tez No: 346393
  2. Yazar: ALİ AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Docetaxel, breast cancer, predictive factors
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Meme kanseri, batı dünyasında kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde de bu alandaki veriler benzerlik göstermektedir. Meme kanserinin klinik davranışı uzun bir doğal seyir ve heterojenite ile karakterlidir. Histolojik tip ve evreye bağlı olarak bu seyir daha hızlı ve agresif olabilmektedir. Metastatik meme kanserinin klasik tedavi yöntemleriyle tam şifayla sonuçlanmayacağı (inkürabl) kabul edilir. Metastatik hastalık ortaya çıktıktan sonra medyan sağkalım genellikle 3 yıldır. Hastaların bir kısmı yaşam kalitesi bozulmaksızın yıllarca yaşayabilir. Metastatik meme kanserinde deneysel amaçlı tedaviler dışında temel yaklaşım semptomların palyasyonu ve yaşam kalitesinin artırılmasıdır. İleri evre meme kanserinde tedavinin belirlenmesi güçtür, çünkü klinik seyir hastaya göre farklılıklar gösterebilmektedir. Hızlı ilerleyen, yaygın organ tutulumu olan (özellikle karaciğer ve lenfanjitik yayılımlı akciğer), adjuvan tedavi sonrası hastalıksız intervali iki yıldan kısa olan, endokrin tedaviye yanıtsız hastalarda kemoterapi gündeme gelmektedir. Metastatik meme kanserinde yaygın olarak kullanılmış ve etkinliği bilinen antineoplastik ajanlarla (doxorubicin, epirubicin, siklofosfamid, 5 fluorourasil, metotrexate ve mitomycin) monoterapi ile elde edilen yanıt oranları, daha önce tedavi uygulanılmamış olgularda % 26-53, metastatik hastalık için kemoterapi uygulanmış hastalarda % 4-29 arasında değişmektedir. Antrasiklinler, özellikle doxorubicin ve analogları en etkin ajanlar arasında yer almaktadır. Antrasiklin içeren rejimlere dirençli olan veya antrasiklin içeren rejim uygulanmasını takiben nüks olan metastatik meme kanserli hastalarda tedavi güçtür ve bu populasyon için önerilen standart bir rejim yoktur. Bu gruptaki hastalarda mitomycin ve vinblastine ile tek ajan veya kombine olarak yanıt oranları % 7-35 arasında saptanmıştır. Tek ajan olarak vinorelbine, paclitaxel, gemsitabin ile yanıt oranları % 16-29 arasında değişmektedir. Bu çalışmada metastatik meme kanserli hastalarda docetaxel kemoterapisine tedavi cevabını ve sağkalımı etkileyen faktörler ve bu faktörler arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı tarafından takip edilen 20 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak yaşları, Karnofsky performans skorları, histopatolojik tanıları, histolojik grade leri, meme cerrahisi uygulanıp uygulanmadığı, menapoz durumu, viseral organ metastazı (akciğer, karaciğer, beyin) olup olmadığı, docetaxel öncesi alınan tedavi çeşitleri bulunmuştur. Nüks tarihleri, docetaxel başlama tarihi, docetaxele yanıt durumu, varsa hastaların docetaxel sonrası progresyon tarihi, hastaların son kontrol tarihi, ölmüşler ise ölüm tarihi kaydedilmiştir. Docetaxel kemoterapisi uygulanan hastaların patolojik preparatlarına immünhistokimyasal yöntem ile P-glikoprotein, glutatyon S transferaz, multidrug rezistans protein 1-3, c-Erb-B2, östrojen reseptörü, progesteron reseptör boyamaları yapılmıştır. Docetaxel kemoterapisine tam yanıt gözlenmez iken kısmi yanıt oranı % 35 bulundu. Docetaxel cevabı ile yaş, Karnofsky performans skoru, histolojik grade, P-gp, GST, MRP-1, MRP-3, c- Erb-B2 , ER, PR ekspresyonları, aldığı kemoterapi çeşidi arasında anlamlı ilişki saptamadık. Progresyona kadar geçen süre tüm olgular dikkate alındığında medyan 218 gün ( 7 ay) olarak bulundu. Yine değerlendirilen parametrelerden Karnofsky performans skoru, histolojik grade, GST, MRP-1, MRP-3, c-Erb-B2, ER, PR ekspresyonu ile PFS arasında anlamlı ilişki saptayamadık. Fakat yaşlı hastalarda ve P-gp ekspresyonu düşük olan hastalarda progresyonsuz sağkalımın uzun olduğu gözlemlendi. Docetaxel, metastatik meme kanserli hastaların tedavisinde önem taşıyan bir ajandır. Çalışmamız yaşlı hastalarda ve P-gp ekspresyonu düşük olan hastalarda docetaxelin etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu hasta populasyonunda docetaxel alternatif bir ajan olarak düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Docetaxel is an antineoplastik agent that shows its effect on the tubulin system. It is one of the main drugs against metastatic breast cancer. Molecular and clinical parameters which determine the docetaxel response in metastatic breast cancer are not known. Our purpose was to determine the relationship between clinical and molecular parameters with docetaxel response. Patients and Methods: Retrospective study was performed on a series of twenty metastatic breast cancer patients. We performed immunochemistry on pathological specimens for p-glycoprotein, glutathion-S- transferase, multidrug resistance protein-1, multidrug resistance protein-3, c-Erb- B2 , estrogen receptor, progesterone receptor. Patients characteristics that could influence the response (age, Karnofsky performance status, histological grade, prior chemotherapy) were examined. Results: No complete response was observed. Seven patients (% 35) demonstrated partial response, nine patients (% 45) stayed in stable state and four patients ( % 20) progressed despite the therapy. There was no statistically significant difference between docetaxel response and age, Karnofsky performance status, histological grade, prior chemotherapy regimen, p-glycoprotein, glutathion-S-transferase, multidrug resistance protein-1, multidrug resistance protein-3, c-Erb-B2 , estrogen receptor, progesterone receptor expression. The median progression free survival in twenty metastatic breast cancer patients after docetaxel chemotherapy was 218 ± 56 days (% 95 confidence interval 109 -328) There was no statistically significant difference between progression free survival and Karnofsky performance status, histological grade, p-glycoprotein, glutathion-S-transferase, multidrug resistance protein-1, multidrug resistance protein-3, c-Erb-B2 , estrogen receptor, progesterone receptor expression. Howewer, Progression free survival was longer in older patients ( P= 0.035). In addition, there was trend for longer progression free survival in patients with negative p-glycoprotein expression (P=0.06). Furthemore, HER2 expression was found to be decreased with age, and ER and PR expression were found to be increased with increased expression of the other receptor. Discussion: Our results suggest that docetaxel might be more effective in p-glycoprotein negative tumors. In fact, this drug has been demonstrated to be effluxed by p-glycoprotein pump previously. The second observation demonstrated in this study was docetaxel is less effective in younger patient. This may be due to the observations that tumors of these patients are more aggresive than that of the older counterperts. In our study the increased c-Erb-B2 expression in younger patients compared to older ones also support this notion. In Conclusion; We couldn't determine any relationship between docetaxel therapy response and most of the clinical and molecular parameters examined. However, progression free survival with docetaxel was longer in older patients. In addition, patients with p-glycoprotein negative tumors, demonstrated a trend toward longer survival with docetaxel.