Gençler ve yaşlılarda hümoral ve hücresel farklılıklar
Differences in humoral and cellular immunity in young and old individuals
  1. Tez No: 346398
  2. Yazar: ARZU DİDEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ENDER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücresel immünite, Hümoral immünite, İmmün ihtiyarlama, Cellular immunity, Humoral immunity, Immunosenescence
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İmmün sistem yaşla birlikte değişmektedir. Bu araştırmada yaşlılarda ortaya çıkan immun değişiklere neden olan faktörleri tanımlamak ve immün sistem tarama profillerini oluşturmayı planladık. Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları İmmünoloji Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Genç grup 22 verici ve yaşlı grup 45 kişiyi kapsamaktadır. Akış sitometri analizi kullanılarak CD3, CD4, CD8, CD16, CD19, CD28, CD40, CD45, CD56, CD80, CD86, CTLA-4, ELISA ile IL-1 β, IL-2, IL-6, IL-10, I FN-γ, TNF-α ve NK assay değerlendirilmiştir. CD3, CD8, CD19, CD80, CD86, CD16, CD 56, CD28 açısından İki grup arasında istatistiki bir fark saptanmamıştır. Yaşlı grupta CD4, CTLA-4, CD40 ve CD45 sayısı genç gruptan fazla gözlenmiştir. Monositlerden ve lenfositlerinden ekprese edilen sitokinler karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında lenfosit ve monositlerden ekprese edilen IL-1 β, IL-2, IL-6, IL-10, TNF-α, IFN-γ ve NK aktivasyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızda CD40 ve CD45 düzeylerinin yaşlı gruptakilerde genç grup bireylerinden fazla olduğunu tesbit ettik. CTLA-4, otoimmüniteye yatkınlığın artmasından sorumlu tutulmuştur. Araştırmamızda yaşlı grup bireylerinde CTLA- 4 sayısının genç grup bireylerinden fazla görüldüğünü ancak CD28 düzeyleri açısından gruplar arasında fark olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Immune system changes with ages. In this study we planned to define factors causing immune changes and to perform immun system screening profiles in elderly people. This study was realized in Akdeniz University Faculty of Medicine Dept. of Immunology. Young group consist of 22 donors and elderly group consist of 45 individuals. Using flow cytometry analysis CD3, CD4, CD8, CD16, CD19, CD28, CD40, CD45, CD56, CD80, CD86, CTLA-4 and with ELISA IL-1 β, IL-2, IL-6, IL-10, IFN-γ, TNF-α expression and NK Assay was evaluated. No statistical difference between two groups in: CD3, CD8, CD19, CD80, CD86, CD16, CD 56, CD28. High frequency in CD4, CTLA-4, CD40 ve CD45 in older group with respect to young is observed. Cytokine profiles that are expressed from monocytes are compared between two groups: no difference was found in IL-1 β, IL-2, IL-6, IL-10, TNF-α and IFN-γ levels. In our study we found that CD40 and CD45 levels were higher in elderly than young group individuals. CTLA-4 is found to be responsible for autoimmunity. CTLA-4 levels were found to be higher in elderly when compared with young and no difference was found in CD28 levels between the groups.