Düşük HER-2 ekspresyon düzeyinin ileri evre mide kanseri tanılı hastalarda prognostik ve klinik önemi
Prognostic and clinical importance of low HER-2 expression levels in patients with advanced stage gastric cancer
- Tez No: 1013430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ŞİMŞEK, DOÇ. DR. EMEL SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: ECOG performans skoru, gastrik kanser, HER2 ekspresyonu, prognoz, Low HER2 expression, gastric cancer, prognosis, ECOG performance score, targeted therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Giriş: Gastrik kanser, kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Tanı ve tedavi alanındaki gelişmelere karşın, hastaların çoğu ileri evrede tanı almakta ve bu durum sağkalımı olumsuz etkilemektedir. Human epidermal growth factor receptor 2 (HER2), özellikle meme ve gastrik kanserde önemli bir hedeflenebilir biyobelirteçtir. HER2 pozitif gastrik kanserlerde anti-HER2 tedavilerin sağkalımı iyileştirdiği bilinmektedir; ancak HER2 düşük ekspresyonunun klinik ve prognostik önemi henüz netleşmemiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, ileri evre gastrik kanserli hastalarda HER2 negatifliğinin sağkalım ve klinik sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Retrospektif olarak değerlendirilen 178 ileri evre gastrik kanser hastası, HER2 negatif (immunohistokimya testi (IHC) sonucu 0) ve HER2 düşük ekspreyon (IHC 1+ veya 2+ ve in situ hibridizasyon (ISH) sonucu negatif) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemiyle yapılmış, log-rank testi ile gruplar karşılaştırılmış ve çok değişkenli Cox regresyon analizi ile bağımsız prognostik faktörler belirlenmiştir. Bulgular: Medyan genel sağkalım (GSK) HER2 negatif grupta 13,2 ay, HER2 düşük ekspresyon grubunda ise 10,3 ay olarak saptanmıştır; ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmemiştir. (p = 0,094). Alt grup analizinde, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) skoru ≥2 olan hastalarda HER2 düşük ekspresyon grubunda GSK anlamlı düzeyde daha kısa bulunmuştur (p = 0,020). Çok değişkenli Cox analizinde, HER2 düşük ekspresyon (p = 0,008) ve ECOG skoru ≥2 ( p < 0,001) bağımsız kötü prognostik faktörler olarak tanımlanmıştır. Ayrıca, akciğer metastazı HER2 düşük ekspresyon grubunda anlamlı olarak daha sık saptanmıştır (p = 0,015). Sonuç: HER2 düşük ekspresyon, ileri evre gastrik kanser hastalarında özellikle kötü performans durumuna sahip bireylerde sağkalımı olumsuz etkileyen bağımsız bir faktör olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancer is one of the leading causes of cancer-related deaths and represents a significant public health issue. Despite advances in diagnosis and treatment, the majority of patients are diagnosed at an advanced stage, which negatively affects survival. Human epidermal growth factor receptor 2 (HER2) is an important targetable biomarker, particularly in breast and gastric cancers. While anti- HER2 therapies are known to improve survival in HER2-positive gastric cancers, the clinical and prognostic significance of low HER2 expression remains unclear. Objective: The aim of this study is to evaluate the impact of HER2 negativity on survival and clinical outcomes in patients with advanced-stage gastric cancer. Methods: A total of 177 patients with advanced-stage gastric cancer were retrospectively evaluated and divided into two groups: HER2-negative (IHC 0) and HER2 low expression (Immunohıstochemıstry test (IHC) 1+ or 2+ and ISH negative). Survival analyses were conducted using the Kaplan-Meier method, group comparisons were made with the log-rank test, and independent prognostic factors were determined via multivariate Cox regression analysis. Results: The median overall survival (OS) was 13.2 months in the HER2- negative group and 10.3 months in the HER2 low expression group; however, this difference was not considered statistically significant (p = 0.094). In the subgroup analysis, among patients with an Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status of ≥2, the OS was significantly shorter in the HER2 low expression group (p = 0.020). In multivariate Cox regression analysis, HER2 low expression (p = 0.008) and ECOG score ≥2 (p < 0.001) were identified as independent poor prognostic factors. Additionally, lung metastases were significantly more frequent in the HER2 low expression group (p = 0.015). Conclusion: Low HER2 expression can be considered an independent factor negatively affecting survival in patients with advanced-stage gastric cancer.