Geleneksel uşak kent dokusunun incelenerek örnek konutların analizi bağlamında korunmalarına yönelik bir araştırma
A study conservation of traditional uşak urban fabric in the context of analyses of sample houses
- Tez No: 346501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY ÇOBANCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Traditional Uşak Urban Fabric, Structural Systems, Structural Elements, corruption that occur on the houses, conservation suggestions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Koruma-Yenileme ve Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Uşak il sınırları içerisinde, geleneksel dokuda yer alan 19. y.y. ve 20. y.y. başı dönemi sivil mimarlık örneği yapıların incelenerek nitelikli örneklerden seçilen beş evin analizinin yapıldığı bu tezde, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış yapıların irdelenerek yapım tekniklerinin, malzemelerinin ve planlama kurgusunun tespit edilerek belgelemesine yönelik bir çalışma yapılmıştır. Tez beş bölümden meydana gelmektedir. I. Bölümde: Uşak Kenti, fiziksel ve tarihsel gelişimi incelenmiş, dokuyu oluşturan mimarinin yerleşiminde etkili olan coğrafi ve demografik yapısı incelenerek değerlendirilmiştir. II. Bölümde: Geleneksel Uşak kent dokusu ve kent dokusunu oluşturan öğeler, doku analizleri, anıtsal mimari örnekleri ve sivil mimari örneklerine ait envanter çalışmaları yer almaktadır. Bu bölümde dokuyu oluşturan evlerin, yapı-parsel ilişkisi açıklanarak plan ve cephe tipolojileri ile yapım teknikleri irdelenmiştir. III. Bölümde: İncelenen beş evde, yapılan tespit ve ölçümler doğrultusunda plan ve cephe tipolojileri ile yapım teknikleri detaylı incelenip, meydana gelen bozulmalar tespit edilerek, restorasyon çalışmalarına yön verecek grafikler hazırlanmıştır. IV. Bölümde: Örnek evlerde saptanan koruma sorunları bağlamında, meydana gelen bozulmalar ve nedenleri incelenmiştir. Geleneksel kent dokusu bütününde, bozulma nedeni olan bu koruma sorunları, sosyo-ekonomik ve fiziksel nedenlere bağlı olarak yapıların plan, cephe, yapısal ve malzeme boyutunda incelenmiştir. Sonuç ve V. Bölümde: Yapısal olarak oluşumu ve gelişimi irdelenen geleneksel konutların gelecek kuşaklara, özgün niteliklerini koruyarak aktarılabilmesi için sosyal, yasal, ekonomik, fiziksel ve biçimsel öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study: five selected houses sampled by examination 19th and early 20th century qualified civil architecture buildings within traditional Uşak urban fabric are examined. The study analyses construction tecniques, materials and planning fiction of these houses in order to provide a documentation of these buildings which are facing the threat of disappearing. The thesis consist of five chapters. In the I. Chapter : Uşak City, its physical and historical properties are examined and geograph and demographic factors which are effective on its architectural structure are evaluated. In the II. Chapter : Examination of traditional Uşak urban fabric, elements of urban structures, fabric analysis, the monumental arcitecture and civil architecture samples of the inventory works are presented. In this section, structure-parcel relationships, facade typologies and construction techniques of the houses which are composing the fabric are examined. In the III. Chapter : In line with the assessments and measurements in five sample houses, a detailed analyses of plan and facade typologies and construction techniques are provided. Through identification of deteriorations in the houses, graphics that may guide restoration works are prepared. In the IV. Chapter : In the context of the defined conservation problems in sample houses deteriorations and their causes are analyzed. These conservation problems which are seen as causes of deterioration in whole urban fabric are examined in terms of plan schemas, façade, structures and materials of the buildings, depending on socio-economic and physical factors. Result and V. Chapter : As a conclusion, in order to conserve the analysed traditional buildings and leave them to the future generations with their unique properties, social, legal, economic, physical and formal conservation suggestions are presented.