Stratejik mekânsal gelişme dinamikleri çerçevesinde transfer merkezleri'nin kent formuna etkileri: Londra-Lizbon-İstanbul deneyimleri
Transfer centers effects on urban form within the scale of strategic spatial development dynamics: London-Lisbon-Istanbul experiences
  1. Tez No: 346516
  2. Yazar: ÜMİT ÖZLEM ÜNVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM ERDEM ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Mekânsal Planlama, Kent Formu, Transfer Merkezi, Strategic Spatial Planning, Urban Form, Transfer Center
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Küreselleşme süreciyle birlikte, metropoliten kentlerde sosyal ve ekonomik dönüşümlerin etkisiyle kentsel mekânda değişim süreci hızlandırırken, ulaşım ve iletişim altyapılarının son dönemdeki hızlı gelişimine koşut olarak kentsel yerleşimler mevcut kent sınırları dışına taşarak coğrafi mekânda yayılmalarını sürdürmektedir. Bu yayılma yalnız endüstrilerin değil, konut alanları ile beraber ulaşım düğümlerinin oluşturduğu Transfer Merkezlerinin etrafında büyük kentsel projelerin yer seçmesine ve bunun sonucunda kent çeperinde merkezden bağımsız kentsel alanların oluşmasına neden olmaktadır. Bu süreçte, küresel ve bölgesel düzeyde oluşan sermaye hareketleri ile birlikte Transfer Merkezleri, fark edilebilir bir mekânsal gelişmeyle birlikte yeni merkezlerin oluşmasını beraberinde getirirken kent formunda yarattığı değişimler sosyal ve mekânsal kararları daha stratejik olmaya yönlendirmektedir. Kent ölçeğinde alınan uzun vadeli, büyük yatırım gerektiren ulaşım ve büyük kentsel proje kararları bu stratejiyi yönlendirmede önemli bir rol oynarken, yeni küresel düzeyde kullanılan `Stratejik Mekânsal Planlama? yaklaşımını ön plana çıkarmaktadır. Bu kapsamda; değişen planlama yaklaşımlarının güncel bir örneği olan Stratejik Mekânsal Planlama yaklaşım ve yöntemleri ile metropoliten kentlerdeki değişimi etkileyen önemli ulaşım yatırımlarının oluşturduğu Transfer Merkezlerinin kent formunun değişimine ilişkin yansıma biçimi göz önünde bulundurularak Londra, Lizbon ve İstanbul örnekleri üzerinden tez çalışmasında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In accordance with the globalization process, the sociological and economic factors in the metropolitan cities step up the redevelopment and improvement of urban spatial and as a result of the instantaneous propagation of transportation and communication infrastructures, the settlement of houses have been started to be established outside the borders of urban centers and spread to new geographic areas. The redevelopment of the residential and industrial areas together with the establishments of Transfer Centers influenced the area planning of the large-scale urban projects and leaded the development of independent zones in the perimeters of the urban centers. A significant urban growth and renewal has taken place due to the regional and global mobility of capital and development of Transfer Centers. In the meantime, the social and the spatial decisions have needed to be made strategically. The long term and large investments at the urban scale, which have an important role in the strategic planning, have highlighted the approach of Strategic Spatial Planning. In this context, the method and applications of Strategic Spatial Planning, as a recent example of the change of urban planning, and the urban renewals in the metropolitan due to the Transfer Centers were studied in this thesis with London, Lisbon and Istanbul case studies.