Sulanan ve sulanmayan koşullarda bazı zeytin çeşitlerinin yapraklarındaki biyoaktif bileşiklerin mevsimsel değişimi
Seasonal changes of bioactive compounds in leaves of some olive cultivars in irrigated and unirrigated conditions
  1. Tez No: 346585
  2. Yazar: GÜLSÜM DOĞANÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Fizyoloji, Biochemistry, Biology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Olea europaea L, oransal su içeriği toplam fenol, toplam flavonoid, zeytin, Olea europaea L, Water related content, total phenolic content, total flavonoid content
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, sulanan ve sulanmayan koşullarda, Kilis ve çevresinde kültürü yapılan Olea europea L çeşitleri (Gemlik ve Kilis Yağlık) ağaçlarının genç ve yaşlı ağaçlardaki yapraklarının yıl boyunca biyoaktif madde değişimleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda, yaprakların oransal su içerikleri, toplam fenolik madde, toplam flavanoid ve oransal su içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Gemlik çeşidi yapraklarının Kilis Yağlık çeşidi yapraklarına göre, genç Kilis Yağlık çeşidi yapraklarının da yaşlı ağaç yapraklarına göre daha fazla oransal su içerdiği bulunmuştur. Toplam fenolik madde bakımından Kilis Yağlık çeşidi yapraklarının Gemlik çeşidi yapraklarına oranla ve genç Kilis Yağlık çeşidi yapraklarının da yaşlı ağaçların yapraklarına oranla daha fazla toplam fenolik madde içerdiği tespit edilmiştir. Buna karşılık yaprakların toplam flavanoid içeriği Gemlik çeşidi yapraklarında ve yaş değerlendirmesine göre de yaşlı Kilis Yağlık çeşidi yapraklarında daha fazla olmuştur. Sonuç olarak; sulanan ve sulanmayan koşullarda yaprakların toplam fenolik madde, toplam flavanoid ve oransal su içerikleri arasındaki farklılıklar çeşit, yaş ve sulama faktörlerine göre istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the bioactive contents of Olea europea L. cultivars (Gemlik ve Kilis Yağlık) grown in Kilis and its districts were examined in comparison under irrigated and non-irrigated conditions. In this context, total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), and relative water content (RWC) of leaves were determined. Accordingly, Gemlik cv. contained higher water content than Kilis Yağlık cv. whereas young trees had higher water content than old trees. Concerned with total phenolic content, Kilis Yağlık cv. included higher TPC than Gemlik cv. and young trees of Kilis Yağlık cv. contained higher TPC than old ones. On the other hand, TFC was ascertained to be higher in Gemlik cv. and old trees of Kilis Yağlık cv. Consequently, differences in TPC, TFC, and RWC of leaves were found to be significant with respect to the cultivars, age and drought factors under irrigated and non-irrigated conditions.